Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Arquebisbat de Tarragona) Aquest any 2020 es commemoren els 475 anys de la fundació de la Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang de Tarragona, una oportunitat per a donar a conèixer els trets més definidors de la seva història al llarg del temps i transmetre l’esperit de fe i compromís amb l’entorn social que l’ha caracteritzat des dels seus inicis, com ha explicat en roda de premsa aquest dijous, dia 16 de gener, els sotsprefecte de la Congregació, Josep Ignasi Boada. Aquest any també es commemora el 470è aniversari de la Processó del Sant Enterrament de Tarragona, documentada per primera vegada el Dijous Sant, dia 3 d’abril de 1550.

Com ha apuntat el secretari de la Congregació, Daniel Pallejà, un ampli programa d’actes commemoraran la fundació de la Congregació que data del 18 d’agost de 1545. L’efemèride donarà el tret de sortida el proper dissabte dia 25 de gener, a les dotze del migdia, amb una solemne missa a l’església de Natzaret presidida per l’abat de Poblet, Octavi Vilà, congregant de La Sang. La col·laboració en el congrés internacional La Passió: tragèdia, ritual i violència que se celebrarà a la URV el proper mes de març; la jornada de donació de sang el proper mes de maig, la presentació del llibre de la història de la Congregació, de Jordi Bertran, el proper mes de novembre o l’actuació extraordinària de la Moixiganga de Tarragona seran alguns dels actes commemoratius.

La cloenda s’escaurà en la solemnitat de Crist Rei, el dia 22 de novembre, amb una processó extraordinària des de la plaça del Rei fins a la Catedral on se celebrarà una missa solemne presidida per l'arquebisbe, Joan Planellas. La processó extraordinària comptarà amb els armats i el Sant Crist de La Sang, congregacions de La Sang d’arreu de Catalunya convidades i juntes de les confraries de Tarragona.

Amb motiu d’aquesta celebració, en la qual se sumarà i col·laborarà en tot moment la Congregació de Senyores de la Mare de Déu de la Soledat, com ha apuntat la seva Priora, Maria Dolores Nolla, també s’ha creat un logotip commemoratiu i un spin-off titulat Som història viva.

Reconeguda amb la Creu de Sant Jordi l’any 2002

La Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist, formada per fidels laics i fidels clergues, va ser fundada l’any 1545, encara que pel text del document més antic que es conserva i que anuncia la fundació de la Congregació sembla ser que ja existia amb anterioritat una entitat del mateix caire.

La Sang celebra i participa en els Sants Oficis de Setmana Santa, organitza la Processó del Sant Enterrament de Divendres Sant i els Viacrucis de Diumenge de Rams a la tarda i el del Divendres Sant a la matinada

El 3 de desembre de 2002 el Govern de la Generalitat de Catalunya va concedir a aquesta Congregació la Creu de Sant Jordi en reconeixement a la seva dilatada història i per ser un dels principals referents de la Setmana Santa a Catalunya. L’any 2007 rebia la Medalla de la Ciutat, en categoria d’argent, concedida per l’Ajuntament de Tarragona.