Vés al contingut
Catalunya Religió
serra-or
Joaquim Noguero a l'esquerra de la imatge amb Francesc-Marc Álvaro | Abadia de Montserrat.

Abadia de Montserrat El filòleg i periodista Joaquim Noguero ha estat nomenat pel Monestir de Montserrat com a Cap del Consell de redacció de la revista Serra d’Or. Substitueix en el càrrec al periodista i escriptor Francesc-Marc Álvaro, que va presentar la renúncia el passat mes de juny per passar a l’activitat política.

Per al nou cap del Consell de redacció de Serra d’Or, la revista ha “estat sempre un exemple de pluralitat, un espai d’entesa entre sensibilitats molt diferents". Parla de la publicació com un espai amb noves sensibilitats i "amb la fermesa i la responsabilitat heretades".

El canvi, ha descrit Noguero, és un exercici "tant de continuïtat com de renovació". També agraeix a la comunitat de Montserrat la llibertat que sempre ha donat a la revista perquè "una plaça de comunió per al conjunt de la cultura catalana". "Si Publicacions de l’Abadia de Montserrat és l’editorial més antiga d’Europa, Serra d'Or és la revista degana en català", diu.

Explica que la revista ha de poder connectar "amb l’ara de què formem part, i no pas amb l’instant que fuig". "Volem fer-ho en contacte viu amb el món, amb la història del país i amb les seves veus: la gent i els agents culturals que tenim com a interlocutors”, conclou.

En el darrer any, Serra d'Or ha ampliat el consell de redacció, ha modernitzat el disseny i ha transformat els continguts

La comunitat de Montserrat i Publicacions de l’Abadia de Montserrat agraeixen la tasca i l’impuls de Francesc-Marc Álvaro durant l’any en què ha estat al capdavant de Serra d’Or. Álvaro ha fet un balanç de l'any positiu: "Hem ampliat el consell de redacció amb persones de diverses especialitats, que se sumen a les que ja venien aportant les seves idees des de fa alguns anys; hem modernitzat el disseny i hem transformat una part dels continguts de la revista".

També ha parlat de la captació de noves firmes i noves veus de diverses generacions, que tenen coses a dir; de la difusió en diversos mitjans per rellançar la capçalera; o de l'ampliació de les categories dels Premis Crítica Serra d’Or.

Editor, redactor i filòleg

Joaquim Noguero i Ribes (Manresa, 1964) és llicenciat en Filologia Catalana (1989) i de Filologia Hispànica. Professor de Periodisme Cultural a la Facultat de Ciències de la Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna (FCRI-URL), des de 1999, i de l'Aula d'Escriptura de Girona, des de 2017, ha comissariat una vuitantena d'exposicions de literatura, còmic, il·lustració, teatre i dansa (la majoria de les de la BCNegra, per exemple, les del festival 42 de gèneres fantàstics dedicades a Stanislaw Lem o Italo Calvino, o la dels 50 anys de La Galera o els 40 anys de la revista L'Avenç). Crític del diari La Vanguardia des de 2002, ha dirigit revistes com Reflexions entorn de la dansa per al Mercat de les Flors i la revista de literatura i pensament El Pou de Lletres (1996-2000).

Ha estat redactor en cap també de la revista Escola Catalana (1994-2000), d'on ja abans havia estat coordinador de la secció de llibre per a joves. Prèviament, de 1995 a 2002, s’ha ocupat de la crítica de teatre i dansa al diari Avui, i ha estat editor de moltes altres publicacions, i col·laborador de prop d'un centenar.

També és guionista d’una desena d’adaptacions de clàssics en còmic, autor de llibres com Les finestres de la Maria (2018), amb la il·lustradora Maria Rius, Víctor Mora, l’aventura d’escriure (2017), subtitulat, Memòria, imaginació i compromís, o La ciutat modernista (2015), a més de curador d’obres com Valències, de l’escriptor Pere Gimferrer (1993), El que m’agradaria que la dansa fos (2020), del coreògraf Cesc Gelabert, l’obra integral del dibuixant Jesús Blasco i els seus germans a ECC o publicacions com El espectador activo (Museo Reina Sofía, 2010). Actualment, també és membre de la Comissió del Còmic i la Il·lustració, creada per la Generalitat de Catalunya el 2019.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.