Vés al contingut
Catalunya Religió
Sant Benito Menni
Foto: Hospital Sant Rafael

Glòria Barrete -CR El 21 de novembre de 1999 al Vaticà va tenir lloc la canonització de sant Benito Menni, fundador de les Germanes Hospitalàries del Sagrat Cor de Jesús. Aquest proper divendres 12 d’abril la congregació ho celebrarà amb un acte celebratiu a l’església Nostra Senyora del Sagrat Cor, a Barcelona. Un acte homenatge a la persona que va treballar per aquells a qui ningú volia, els malalts de salut mental.

“Aquesta canonització no és només una fita en la història, sinó un far etern per a la família hospitalària i més enllà”, afirmen des de la congregació de les Germanes Hospitalàries. I és que el carisma i la missió hospitalària ve de lluny. L'any 1867, el Superior General de l'Orde de Sant Joan de Déu, el pare Alfieri, envia un germà italià, Benito Menni, que acabava de ser ordenat sacerdot, a restaurar l'Orde a l'Estat Espanyol. Hi arriba amb vint-i-set anys, "amb una mà davant i una mà darrere", i obre el primer centre de Sant Joan de Déu a Barcelona, "i a tot l'Estat Espanyol".

El 1888 les hospitalàries obren la primera obra a Barcelona, l'Asil de Sant Rafael, avui transformat en l'Hospital Sant Rafael

Menni comença aleshores amb un hospital modest de dotze llits per a nens tuberculosos. El situa on actualment es troba l'escola Sant Miquel. L'hospital, anomenat de la Puríssima Concepció, s'inaugura el 14 de desembre de 1867, però s'ha de posar sota la propietat jurídica de Nonito Plandolit, un voluntari de l'hospital, ja que en aquells anys encara no estan ben vistes les institucions religioses i Menni a més és estranger.

El 1881 Menni funda la branca femenina, la congregació de les Germanes Hospitalàries del Sagrat Cor de Jesús al costat de María Josefa Recio i María Angustias Giménez. Poc després, el 1888 les hospitalàries obren la primera obra a Barcelona, l'Asil de Sant Rafael, avui transformat en l'Hospital Sant Rafael. I el 1895 les Germanes es fan càrrec del Psiquiàtric de Sant Boi.

Un home, Menni, “que va ser un gestor magnífic en l’època”, explica Manuel Arrebola, coordinador d'Atenció Espiritual i Religiosa i membre del comitè organitzador de l'esdeveniment del 12 d'abril. Una figura que “va tenir una visió de futur impressionant”, reconeix Arrebola, i que sobretot va fixar com a missió “treballar per aquell a qui ningú volia, el malalt de salut mental”. Un col·lectiu, explica Arrebola, que inclús avui dia en certes latituds “s’abandona com un gos oblidat”.

Les germanes, explica, fa més de 140 anys que ho fan, “malgrat avui dia es parla molt d’humanització de la medicina com quelcom nou”

El carisma iniciat per Menni i que conserven les germanes 140 anys després també s’ha anat imprimint en els laics que treballen en els seus projectes. Arrebola defineix el carisma de la congregació en el concepte hospitalitat. “Un concepte que és síntesi d’una sèrie de valors molt nostres com l’acollida, el dedicar temps, espai i afecte envers els altres”.

L’hospitalitat, per Arrebola, va molt lligada avui a un concepte més reconegut últimament però que fa molts anys que les germanes el duen a terme, la humanització, “posar en el centre el malalt”, i en el seu cas, “el malalt de salut mental”. Les germanes, explica, fa més de 140 anys que ho fan, “malgrat avui dia es parla molt d’humanització de la medicina com quelcom nou”. El seu marc d’identitat, el seu ADN, és el que els diferencia dels altres hospitals que també fan aquesta tasca “i que també la fan molt bé”.

“Ens diferencia el com ho fem, com apliquem l’hospitalitat, un valor innegable, malgrat a ningú se li demana una adscripció eclesial concreta sinó que siguin bones persones, grans professionals i que estiguin disposades a posar en el centre les persones que atenem”.

Les Germanes Hospitalàries del Sagrat Cor de Jesús estan presents a 27 països. A Catalunya, tenen l'Hospital Sant Rafael i l'Hospital Mare de Déu de la Mercè, de Barcelona; el Complex Assistencial en Salut Mental Benito Menni, de Sant Boi (al costat dels Germans de Sant Joan de Déu); l'Hospital Sagrat Cor, de Martorell; i el Centre Psicopedagògic Mare de Déu de Montserrat, de Caldes de Malavella.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.