Vés al contingut
Catalunya Religió

(Obra Social "la Caixa") El Programa per a l’Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades de la Fundació ”la Caixa” ha ofert atenció a més de 170.561 pacients i 250.633 familiars des que es va posar en marxa l’any 2009.

Globalment, el programa, emmarcat en l’Estratègia de Cures Pal·liatives del Sistema Nacional de Salut, s’implementa a través d’una xarxa d’equips de d’atenció psicosocial (EAPS) distribuïts per tot l’Estat espanyol, i proporciona a malalts i familiars una atenció càlida i personalitzada que complementa la tasca que duen a terme les unitats de cures pal·liatives en hospitals i domicilis. La seva finalitat és assolir una atenció integral basada en el suport emocional, social i espiritual al pacient i als seus familiars, i també en l’atenció al dol i el suport a professionals de cures pal·liatives.
Avui, el programa s’implementa a 132 hospitals de tot Espanya i a 133 unitats de suport domiciliari, a través de 44 EAPS formats per 230 psicòlegs, treballadors socials, infermers, metges, agents pastorals, i més de 1.000 voluntaris.

A Catalunya, el programa l’implementen 11 EAPS que actuen en 39 hospitals i centres sociosanitaris i en 42 equips d’atenció domiciliaria. Des dels inicis del programa fins avui han estat atesos 36.266 pacients i 52.829 familiars. En paraules del president de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Isidre Fainé: «Una cosa molt especial d’aquest programa és que els equips d’atenció psicosocial i les persones ateses, junts, formen un sol equip d’experts. Un equip en el qual la veu, la decisió final, la té el pacient. Els professionals assumeixen amb excel·lència i delicadesa el paper de facilitadors perquè la persona arribi al cim sense sentir-se sola. Els altres ens mantenim a sota, però tampoc no ens quedem sols. Una mort ben acompanyada ajuda totes les persones implicades: pacients, familiars, persones properes, professionals…».

Amb el Programa per a l’Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades, les dimensions que milloren en els pacients són la psicològica, la social i l’espiritual. L’avaluació científica del programa conclou que l’atenció psicosocial oferta respon a les necessitats i millora en el 90 % els símptomes provocats per la malaltia i que perjudiquen l’estat anímic i psicològic de les persones malaltes ateses. L’estudi estableix que el 92 % de les persones malaltes qualifiquen d’excel·lent o molt bona l’atenció rebuda, i prop del 90 % asseguren que han pogut resoldre temes difícils (la majoria, de comunicació i de relació amb la família i l’entorn) gràcies a aquest suport.

L’atenció psicosocial en temps de pandèmia

Durant la pandèmia, la Fundació ”la Caixa” ha posat a disposició els 44 EAPS per cobrir les necessitats psicosocials de les persones afectades per la COVID19. L’atenció al dol en circumstàncies extremes com les que s’han produït amb el coronavirus ha estat també objecte de treball per part dels professionals del programa. A més, s’han hagut de fer molts esforços i maniobres para continuar acompanyant els pacients amb menys recursos a causa de la dificultat de derivació als hospitals. Per tant, en aquestes circumstàncies, els EAPS han incrementat la seva tasca abordant no sols la COVID-19, sinó també totes les malalties terminals que han estat i continuen sent presents.

Des que es va decretar l’estat d’alarma al mes de març fins avui, els EAPS han atès 8.635 persones al final de la vida, 1.091 de les quals afectades per la COVID-19, i 13.266 familiars, 2.102 dels quals vinculats a pacients amb el virus. A Catalunya, des del març fins a dia d’avui, han estat atesos 1.996 pacients (covid i no covid), i 3.269 familiars.

Aportant vida fins a l’últim instant

Des del programa també s’impulsen accions complementàries, com el projecte Final de Vida i Soledat, creat per atendre i ajudar persones amb malalties avançades, amb màxima vulnerabilitat i en risc per situació de soledat. Un altre gran projecte és l’Escola de Cuidadors, situada a Barcelona, dirigida a familiars i voluntaris amb l’objectiu de proporcionar-los coneixements i eines per ajudar a disminuir la càrrega emocional i física que suposa la cura d’una altra persona. I també hi ha els EspaiCaixa d’Atenció Integral, entorns acollidors pensats perquè les persones ingressades als centres sanitaris i els seus familiars se sentin com a casa.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.