Vés al contingut

En Josep-Lluís Carod-Rovira l’ha tornat a encertar. I aquest cop ho fa amb la seva història del protestantisme als Països Catalans.

En primer lloc, l’ha encertat pel rigor intel·lectual i històric de la seva recerca que ha estat el fonament d’aquesta publicació. La creixent tendència actual a opinar o a informar sense rigor històric posa, encara més, en relleu la bona feina feta per l’autor d’aquest llibre. És aquest rigor que fa que avui en dia en Josep-Lluís Carod-Rovira sigui considerat, per propis i estranys, com el més gran especialista en història del protestantisme de casa nostra.

En segon lloc, l’ha encertat pel moment triat per donar a conèixer la seva obra. Tot just abans de l’inici, a nivell mundial -però més especialment a bona part d’Europa-, dels actes de commemoració dels 500 anys de la Reforma Protestant.

El 31 d’octubre de l’any 1517 Martí Luter, el pare de la Reforma Protestant, va donar a conèixer públicament les seves famoses “95 Tesis” sobre la venda de les indulgències.

Avui aquesta data és considerada com l’inici del que posteriorment hem conegut com la Reforma Protestant.

Aquesta reforma religiosa va afectar tota la societat de l’època. Durant aquests darrers 500 anys, el Cristianisme Protestant ha canviat el món i el segueix canviant. Però el seu impacte ha anat molt més enllà de l’àmbit religiós.

L’impacte de la Reforma a l’Església Occidental està fora de cap dubte. També afectà, amb marcada diferència, l’Església Oriental. Però el que cal remarcar és que aquest impacte va afectar, i segueix afectant, l’ètica (personal i col·lectiva), la concepció del treball, l’economia, la política, la cultura, la llengua i fou l’inici de la societat del benestar -de què avui tant parlem-.

Com van afectar tots aquests canvis la societat dels nostres avantpassats? Com ens segueixen afectant? Quin és el seu impacte a la societat actual? Aquestes són algunes de les moltes preguntes que l’autor contesta àmpliament.

Aquesta no és pas una obra partidista, però sí partidària. No és partidista perquè el seu autor no està vinculat a la Comunitat Protestant, la qual cosa aporta objectivitat a la seva recerca. Però és partidària perquè és partidària de la veritat.

Gràcies Josep-Lluís Carod-Rovira pel teu compromís amb la veritat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.