Vés al contingut
Homilia del papa Francesc a la Casa de Santa Marta 21 de maig de 2013
Jesús parla de la seva Passió i els deixebles, en canvi, es posen a discutir qui és el més important entre ells. És l’amarg episodi narrat en l’Evangeli d’avui, a partir del qual el papa fa una meditació sobre el poder i el servei. “La lluita pel poder en l’Església no és una cosa d’avui dia”, “va començar allà mateix, amb Jesús”. Francesc ha subratllat com “en la clau evangèlica de Jesús, la lluita pel poder en l’Església no ha d’existir pas”, perquè el veritable poder, el que el Senyor “amb el seu exemple ens va ensenyar”, és “el poder del servei”.
“El veritable poder és el servei. Com va fer Ell, que va venir no a ser servit, sinó a servir, i el seu servei va ser precisament el servei de la Creu. Ell es va abaixar fins a la mort, a la mort de la Creu, per nosaltres, per servir-nos, per salvar-nos. I en l’Església no hi ha cap altre camí per anar endavant. Per al cristià, anar endavant, progressar, significa ajupir-se. Si no aprenem aquesta regla cristiana, mai, mai, podrem entendre el veritable missatge de Jesús sobre el poder”.
Des del començament hi va haver “lluites de poder en l’Església”, fins i tot “en la nostra manera de parlar”. “Quan a una persona li donen un càrrec que segons els ulls del món és un càrrec superior, es diu: ‘Ah, per a aquesta dona això és una promoció com a presidenta de tal associació, o bé, a aquest home l’han promocionat...’ Aquest verb, promoure: sí, és un verb maco, s’ha de fer servir en l’Església. Sí: a aquest l’han promocionat a la Creu! Aquest ha obtingut una promoció a la humiliació. Això sí que és una veritable promoció, la que s’ assembla més a Jesús!”.
El papa ha recordat que Sant Ignasi de Loiola, en els Exercicis espirituals, demanava al Senyor Crucificat “la gràcia de les humiliacions”. Aquest és “el veritable poder del servei de l’Església”. Aquest és el veritable camí de Jesús, la veritable promoció, i no les mundanes.

“El camí del Senyor és el seu servei: tal com Ell va fer el seu servei, nosaltres hem d’anar rere seu, en el camí del servei. Aquest és el veritable poder en l’Església. Jo voldria avui pregar per tots nosaltres, perquè el Senyor ens doni la gràcia d’entendre això: que el veritable poder en l’Església és el servei. I per entendre la regla d’or que Ell ens va ensenyar amb el seu exemple: per a un cristià, progressar, anar endavant, significa ajupir-se, ajupir-se. Demanem aquesta gràcia.”

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.