Vés al contingut

Sota el títol "Llums i ombres en l'espai sagrat", l'Espai Von Balthasar ofereix una exposició de 13 dibuixos a tinta de Jesús Oliver-Bonjoch. Aquesta exposició durarà del 6 de setembre al 29 d'octubre i es pot visitar els dimarts dimecres i dijous de 16:00 a 20:00h al c/Villarroel 81, baixos. L'exposició ofereix també una xerrada amb l'autor sobre "Simbologia religiosa en l'art" el dijous 7 d'octubre a les 19:00h, en el mateix local, i una "Ruta artística per la ciutat medieval de Barcelona (Pça. St. Jaume, St. Just i Sta. Maria del Mar)" el dissabte 20 de novembre de 9:30 a 13:00h.

job_bosc.jpg

L'autor.

Jesús Oliver-Bonjoch va nèixer a Barcelona el 29 de desembre de 1966, però ha viscut a Sant Just Desvern fins 2007. Actualment és veí de Sarrià. Va estudiar Història de l'Art a la Universitat de Barcelona i va llegir la tesi doctoral (Arquitectura i societat a la Roma imperial) a la Universitat Politècnica de Catalunya. També fou becari del Comisionat d'Universitats i de Recerca i de l'Acadèmia d'Espanya a Roma, i va dedicar un temp simportant a diverses lluites en defensa del patrimoni artístic del nostre país, la qual cosa el va portar a ser acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi. Des de 2002, és professor d'Humanitats a la Facultat de Filosofia de la Universitat Ramon Llull, on imparteix assignatures de Història i Història de l'Art, i porta un any com a professor interí de Religió a l'INS Montgròs de Sant Pere de Ribes.

job_poblet.jpg

Els dibuixos.

Els dibuixos seleccionats per a aquesta exposició són nadales realitzades entre els anys 1993 i 2009. Els temes són molt diversos. Les primeres nadales recollien temes pròpiament nadalencs, com l'Epifania o l'Estel de Betlem en un cel estrellat. Això no obstant, progressivament, l'autor s'ha anat allunyat dels motius que hom espera trobar en una felicitació de Nadal, per a representar esdeveniments i reflexions íntimes que, d'alguna manera, venien a resumir l'any corresponent a cada dibuix, en un missatge molt personal per als destinataris de les seves nadales. Tanmateix, tots els dibuixos reflecteixen un contingut o un missatge simbòlic relacionat amb la dimensió espiritual.
Darrere d'alguns dibuixos hi ha hagut també una recerca i una motivació pedagògica, i han estat molt útils en classes i conferències. Aquests són els cassos de la Domus Ecclesiae, amb el qual l'autor va exemplificar com hauria pogut ser l'exterior d'una parròquia romana del segle III; de la Basílica de Sant Pere, reconstruïda tal com devia ser en temps de Constantí el Gran; de l'església de Santa Maria de Poblet abans del afegits gòtics i renaixentistes; i de Santa Sofia de Constantinoble, amb els elements desapareguts en esdevenir mesquita.

En els darrers dibuixos s'ha accentuat el missatge transcendent, alhora que s'elaboraven amb més cura els elements simbòlics. Son dibuixos que giren entorn dels valors o principis espirituals fonamentals: l'Amor, la Llum, la Pau i la Fe. De tots ells, el que conté el missatge més colpidor i potent ha estat la nadala de 2009, que ha titulat "El Bosc Sagrat" i que, més que una nadala, és un homenatge al seu pare, mort l'any 2009. L'escena dibuixada dibuixada té una forta i evident càrrega emotiva, però defuig de la tristesa per a expressar un missatge lluminós d'esperança.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.