Vés al contingut
Audir
Data de l'esdeveniment
Nom del lloc
Palau Mercader - Seu d'Audir
Adreça (carrer i número)
Carrer Lledó 11
Municipi
Barcelona
Nom de l'entitat organitzadora
AUDIR
Diòcesi on es realitza l'esdeveniment
Temàtica

Jornades sobre tecnociència, ecologia i diversitat religiosa - I

AUDIR, membre fundador de la United Religions Initiative, organitzarà la propera tardor unes Jornades sobre tecnociència, ecologia i diversitat religiosa amb la voluntat de mostrar que la tecnociència i les tradicions religioses i espirituals han de col·laborar per la supervivència i el bé de la humanitat.

Les Jornades tindran lloc el 26 d’octubre i el 9 de novembre del 2023 a la seu d’AUDIR (c/ Lledó 11, Barcelona) i en format híbrid (presencial i en línia).

El programa inclou la participació de pensadors i activistes del món tecnocientífic i de persones de referència de les principals tradicions religioses i espirituals.

Les sessions

Es faran tres sessions: la primera, centrada especialment en l’àmbit tecnocientífic: Els desafiaments actuals de les tecnociències per a l’espècie humana i el planeta; la segona, centrada en referents de tradicions religioses i espirituals, es dedicarà a La visió de la ciència i la tecnologia des de la diversitat religiosa; finalment la darrera sessió, centrada en el diàleg i intercanvi fecund i propositiu entre l’àmbit tecnocientífic i les religions, es dedicarà a Els fonaments de les societats del coneixement d’acord amb la qualitat humana i la naturalesa.

AUDIR té una àrea de treball consolidada que es dedica a la Crisi climàtica, tecnociència i espiritualitat. A més, des del 2002 compta amb un Grup de Diàleg Interreligiós (GDI) centrat en la temàtica ecològica i la crisis climàtica i l’any 2022 es va celebrar amb èxit la Jornada sobre diversitat religiosa, emergència climàtica i discurs de l’odi.

Per sensibilitzar i difondre les Jornades, AUDIR ha el·laborat diversos podcasts que podeu consultar al canal YouTube al llarg dels propers mesos. El contingut de la web sobre les Jornades s’anirà actualitzant.

La inscripció a les jornades és lliure i s’obrirà a partir de setembre.

Dia de la primera Jornada: 26 d’octubre

Horari de la primera i segona taula rodona: de 9:30h a 11:30h i de de 12h a 14h
Jornada presencial i virtual

———————————————————————————————————————–
Els desafiaments actuals de les tecnociències
per a l’espècie humana i l’entorn

Dia de la segona Jornada: 9 de novembre

Horari de la taula rodona: de 10h a 12h
Jornada presencial i virtual
———————————————————————————————————————–
Els fonaments bàsics d’unes societats del coneixement d’acord amb l’ètica humanista i amb la natura

Programa primer dia de Jornada

Programa segon dia de Jornada

El motiu principal del projecte és abordar de manera seriosa i rigorosa la tensió i el possible conflicte entre les tecnociències i la societat de coneixement, d’una banda, i les tradicions religioses i espiritualitats, de l’altra. Se situa dins del diàleg més ampli entre ciència i religions. Es tracta d’afavorir un humanisme integral que incorpori els recursos ètics i espirituals de les tradicions religioses i assumeixi una relació harmònica amb la natura i la resta d’éssers vius.

La realitat que s’aproxima presenta dues cares, una on el domini i el control de les tecnociències ha quedat en mans d’un sistema explotador, individualista, consumista i alienant el màxim representant del qual serien els anomenats capitalisme de la vigilància (Shoshana Zuboff) o capitalisme avançat (Rosi Braidotti), i una altra cara on la humanitat, per evitar tota aquesta visió apocalíptica, s’enfronta a la ciència i la tècnica, quedant atrapada entre la crítica i la inacció.

El propòsit general d’aquest projecte, atenent aquesta doble visió de la realitat que s’aproxima, és mostrar l’existència i la possibilitat d’una tercera via on, sense renunciar a la ciència i la tecnologia, i sent conscients que, com a espècie humana, es poden modelar els sistemes culturals, es decideixi, en un exercici plenament autoconscient, quina orientació cal donar a les societats del coneixement.

Materials

Materials i podcast destacats

PODCAST

Programa

Entitats afins a la temàtica de les Jornades

Formulari d’inscripció a les Jornades