Vés al contingut
Catalunya Religió
Caixa Proinfància
Activitats d'estiu de la Fundació "la Caixa"

FUNDACIÓ "LA CAIXA" El programa CaixaProinfància, de la Fundació ”la Caixa”, posa de nou en marxa aquest estiu campaments, colònies urbanes i centres oberts gratuïts. Es preveu que a Catalunya hi participin prop de 9.000 infants i adolescents que es troben en situació de vulnerabilitat, risc de pobresa o exclusió. En total, les activitats arribaran a prop de 30.000 menors de tot l’Estat.

Tot això, amb l’objectiu de seguir fomentant durant l’època estival els seus aprenentatges mitjançant el joc i facilitar la conciliació de les famílies. A través d’aquestes experiències, menors que viuen en llars amb dificultats econòmiques i socials poden desenvolupar eines personals beneficioses per al seu èxit educatiu.

Les activitats les duen a terme a Catalunya més de 100 entitats vinculades al programa CaixaProinfància. En global, hi participen més de 320 entitats socials de totes les comunitats autònomes.

Tal com conclou el recent estudi publicat per l'Alt Comissionat contra la Pobresa Infantil en col·laboració amb la Fundació ”la Caixa”, el cost de la pobresa infantil té impacte a llarg termini no només en el pla individual, sinó també per al conjunt de la societat.

Sense anar més lluny, la pobresa infantil té un cost de, com a mínim, 63.079 milions d’euros l’any, que es tradueixen en uns 1.300 euros anuals per persona i suposen el 5,1 % del PIB anual, en xifres de 2019.

Més d’un 27 % dels infants, en situació de vulnerabilitat

"El 27,4 % dels infants encara avui es troben en risc d’exclusió social. I l’estiu es converteix en una època encara més complexa per a molts d’ells i les seves famílies. Per això, reforcem el nostre compromís amb aquest servei d’activitats perquè els infants puguin desenvolupar les seves potencialitats i per aconseguir d’aquesta manera fer un pas més cap a la igualtat d’oportunitats futures", emfatitza el subdirector general de la Fundació ”la Caixa”, Marc Simón.

L’accés a activitats educatives de qualitat en el lleure influeix en els resultats escolars i és reconegut com un factor important condicionant de l’èxit educatiu. La situació de pobresa, associada a un conjunt de necessitats educatives dins i fora de l’escola, es reflecteix en el rendiment acadèmic, la integració social i el desplegament de les competències personals.

S’estima que més de tres quartes parts dels aprenentatges adquirits d'una persona adulta provenen de fora del sistema educatiu, és a dir, sorgeixen a través de l’educació «no formal» (referida a qualsevol acció educativa estructurada no escolar) i "informal" (en referència a la influència produïda per la immersió en un entorn o ambient social).

Per això, el programa CaixaProinfància promou l’accés a activitats educatives de qualitat en el lleure com a motor de canvi i mecanisme d’empoderament entre els menors.

Aquestes activitats, alineades amb les competències globals recollides per la UNESCO, aprofundeixen en diferents temàtiques: esportives i psicomotores, artístiques, lúdiques, socials, mediambientals i cognitives. D’aquesta manera, infants i adolescents accedeixen als beneficis que comporten aquestes experiències, la qual cosa contribueix al seu desenvolupament personal, educatiu, social i cultural.

El joc com a eina d’inclusió i creixement

En aquesta línia, les últimes investigacions de l’Observatori CaixaProinfància destaquen el joc com a element clau en el lleure educatiu: el joc és, de fet, el primer llenguatge de l’ésser humà, i aprendre i jugar són dos verbs inseparables, que van junts.

D’aquesta manera, el joc es converteix en un pont de comunicació: és inclusiu i és un motor d’igualtat, però no homogeneïtza; és un gran activador de l’autoestima, la creativitat i els vincles socials; ajuda a aprendre sobre els límits, a millorar la concentració i a estar present, i a assajar la cultura de l’acord, ja que obliga constantment a acordar, a aclarir normes, a reinventar condicions, a prendre decisions. A més, permet als infants i adolescents conèixer les seves pròpies necessitats i saber-les explicitar.

«El joc, amb la seva llibertat, és una de les millors eines perquè els professionals puguin recollir informació i prendre decisions d’intervenció educativa, sobretot en el cas de la infància o adolescència vulnerable, perquè el joc no menteix mai. És un gran generador de confiança que obre un ventall de conductes que de vegades queden ocultes en el dia a dia i és un banc de proves perfecte per aprendre a gestionar emocions», destaca la pedagoga autora de les investigacions, Sílvia Penón.

En el cas dels més petits, recomana l’anomenat joc simbòlic (fer com si…), que reprodueix patrons apresos a través de les vivències per poder-se expressar sense ser jutjats. En el cas dels infants, planteja «els jocs de construcció, els jocs de regles o els anomenats jocs d’exercici», enfocats a l’àmbit grupal per veure de quina manera es relacionen les persones, quin és el seu rol, quines actituds mostren, com gestionen la frustració, etc.

Les tres modalitats d’activitat de lleure que ofereix CaixaProinfància es complementen entre elles, de manera que cada persona pot participar en més d’una:

Centres oberts

Es caracteritzen perquè ofereixen un servei diari durant tot el curs, fora de l’horari escolar, i perquè també poden incloure activitats de cap de setmana. Disposen d’un projecte educatiu propi i d’una programació anual.

Colònies urbanes

Es desenvolupen de manera intensiva en períodes vocacionals. Disposen d’un projecte educatiu propi i poden incorporar activitats regulars de suport a la realització de tasques escolars o de reforç educatiu.

Campaments

Són activitats intensives que es desenvolupen en períodes vacacionals i que impliquen el desplaçament a un lloc diferent de la residència habitual, generalment, en contacte amb la natura.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.