Salta al contenuto principale
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

Laura Mor –CR, Viladrau/Badalona “Som com som perquè hem estat al Chanut”. Judit Vilaclara, responsable de l'esplai Lluís M. Chanut, té clar que el pas pel centre ha marcat totes les generacions de voluntaris que s'hi han implicat. Enguany celebren 35 anys de la peculiar trajectòria d'aquest esplai, predisposat a la itinerància des d'una clara opció per als col·lectius més desafavorits.

Per explicar la singularitat i el ressò de l'acció educativa del Chanut, CatalunyaReligió.cat ha entrevistat a Maria València, presidenta del Moviment de Centres d'Esplais Cristians Catalans (MCECC); Judit Vilaclara, responsable de l'esplai Lluís M. Chanut; Jaume Amenós, administrador de l'esplai; Paola Latorre, treballadora social de Càritas Diocesana de Barcelona; Enric Puig, fundador i antic consiliari del centre; Núria Codina, monja del Col·legi Lestonnac de Sant Roc; i César Hernández, president de la comunitat cristiana de Sant Pere Claver del Clot.

Són imatges de la trobada que l'equip educatiu va celebrar amb antics monitors, consiliaris, comptables, cuiners, intendents i membres de la comunitat cristiana de Sant Pere Claver del Clot, de la qual forma part l'esplai. La celebració va tenir lloc a Viladrau, a la casa de colònies Teresa Espona, l'antic Mas de Puig de Fàbregues, el darrer diumenge de novembre.

El xoc de cultures i el repte de la convivència

Actualment el centre d'esplai compta amb un centenar d'inscrits i, des de fa vuit anys, actua al barri de sant Roc. Judit Vilaclara defineix la tasca de mediació de l'esplai i es refereix a les dificultats de convivència entre la comunitat gitana i la paquistanes: “En aquest marc l'esplai intenta aportar el seu gra de sorra per mediar el xoc de cultures”.

També n'ha parlat Núria Codina, de Lestonnac, i César Hernández. Aquest darrer ha definit la tasca del Chanut com “ecumènica” i ha dit que “encarna perfectament el que hauria de ser una comunitat cristiana”.

Durant la trobada, Maria València ha reconegut el bon fer dels monitors en la tasca educativa setmanal i n'ha destacat el tracte proper amb els infants i joves. També ha volgut reconèixer la figura de pares i mares dels monitors, que fan la seva tasca de suport "silenciós".

La itinerància de l'esplai Chanut

La presidenta del MCECC també ha assegurat que, si bé hi ha centres d'esplai ordinaris que treballen amb col·lectiu vulnerable, l'esplai Chanut és peculiar en tant que "s'ha traslladat expressament allà on hi ha la necessitat". En aquests 35 anys, responent a l'encàrrec de Càritas, l'esplai ha passat pels barris de Ciutat Vella (1986-1994) i Vallbona (1994-1995) de Barcelona i per Gorg (1996-2005) i Sant Roc (2005-...) de Badalona.

Del naixement de l'esplai en parla Enric Puig al vídeo, a qui durant els anys setanta Pilar Malla, de Càritas, va demanar de buscar un espai per als infants que no podien pagar "ni les colònies més econòmiques". De fet, segons l'administrador del centre, Jaume Amenós, les famílies només aporten un 10% del cost total de les activitats.

El nom de l'esplai ret homenatge al jesuïta que l'any 1978 va morir amb dos adolescents durant una tempesta de neu al peu del Costabona.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.