Salta al contenuto principale
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Editorial Claret/Jesuïtes) La presentació del llibre Amor que crema. Escrits del Marc Vilarassau sj s'ha convertit en un homenatge al jesuïta Marc Vilarassau que va morir l'octubre del 2013. La presentació ha aplegat més de 200 persones i s'ha dividit en dos actes: el dilluns a Lleida i el dimarts a Barcelona.

“Aquest llibre és vostre més que de ningú altre”, ha afirmat Santi Torres, de Cristianisme i Justícia, a la presentació dilluns a Lleida. Així, ha reconegut la iniciativa de la comunitat parroquial, que és l’origen de la publicació. Per la seva banda, el germà de Vilarassau, en nom de la família, ha agraït el llibre, així com el sentiment d’estima que va deixar el seu germà arreu on va passar.

“Les homilies del Marc formaven part del seu context més proper i de la seva situació vital. Feia transferència dels personatges i contextos bíblics, a les persones i l’entorn real en què es movia”, ha dit Minerva Porcel, directora pedagògica de Jesuïtes Educació i una de les persones que ha intervingut a la presentació del llibre a Barcelona. Porcel ho ha il·lustrat amb diverses experiències i anècdotes viscudes al costat del jesuïta que descriuen la seva capacitat comunicativa i la seva extraordinària manera de connectar amb les persones.

També Xavier Melloni, jesuïta i autor de l’epíleg del llibre ha destacat com Vilarassau parla als seus escrits de l’Evangeli i de la vida. Fent-ho sempre amb una gran claredat i parlant des de la seva pròpia experiència. Malgrat això, ha insistit Melloni, Vilarassau mai resol allò que planteja sinó que deixa que sigui qui escolta o llegeix l’homilia qui completi el recorregut. Ha destacat també la vigència dels seus textos: “aquestes llavors sembrades en cada homilia tornen a posar-se ara en terra i tenen una força increïble”.

Els dos actes de presentació han comptat amb testimonis que han compartit de forma propera moments, imatges i records viscuts al costat del jesuïta. A Lleida, Mercè Almirall, metge i membre de la comunitat de la parròquia de sant Ignasi de Loiola, ha posat de relleu com "la seva vida va ser testimoni il·lusionant de la felicitat que rebia en la pregària, i que transmetia als joves, per qui apostava fort". Per la seva banda, el seu company jesuïta Alexis Bueno ha recorregut diversos aspectes de la seva vida i ha recordat que "sabia que no es pot parlar de la novetat de l'evangeli sense ser disruptiu, sense anar a contracorrent". També Txaro Revuelta, psicòloga i educadora de l'Escola Claver, ha destacat la seva exigència: "lluitava per trepitjar fons, i no anar de puntetes".

A Barcelona hi ha participat Eusebi Fortuny, consiliari i professor de Jesuïtes Sarrià-Sant Ignasi i Laura Mor, directora de Catalunya Religió. Mor ha parlat de la faceta de Vilarassau en l’acompanyament dels joves. “Amb ell vam aprendre un Jesús que ens desacomodava i que ens obligava a créixer, sempre exigent”, ha dit.

El repte de preservar la força dels escrits de Vilarassau

El llibre ha estat publicat conjuntament per l’Editorial Claret, Cristianisme i Justícia i la Companyia de Jesús a Catalunya, i recull, sobretot, les seves homilies dominicals. Un repte que, com va explicar Pau Vidal, no ha estat fàcil per als editors, que han procurat respectar al màxim el llenguatge oral per preservar la seva força. Pel seu to i contingut, aquests escrits, més enllà del seu caràcter d’homilies, poden ser llegits com a reflexions sobre Déu, l’ésser humà i el sentit de la vida, i és per això que el lector els trobarà endreçats per capítols temàtics.

Tant a Lleida com a Barcelona s'ha posat en relleu també la faceta musical de Vilarassau amb actuacions musicals en les que s'han interpretar cançons del jesuïta.

Marc Vilarassau va néixer a Barcelona l’any 1968 i va morir el 15 d’octubre de 2013. Jesuïta, arquitecte, teòleg, músic i pastoralista, va treballar sobretot en l’àmbit educatiu i pastoral, i es va valer també de la música per a expressar la seva fe. Vuit anys després de la seva mort, es publica aquest recull dels seus escrits, molts dels quals van sorgir durant l’etapa que va passar treballant al col·legi Claver de Raimat i a la parròquia de Sant Ignasi de Loiola de Lleida.

Podeu recuperar l'acte sencer de Barcelona aquí.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.