Salta al contenuto principale
Catalunya Religió

(CR) Tota una setmana de mobilitzacions per alertar de l’emergència climàtica. Cimera de l’ONU a Nova York. I divendres, primera vaga mundial pel clima. L’Església catalana tampoc no es desentén del repte de la cura del planeta. Una dotzena d’entitats cristianes s’han sumat a la convocatòria d’una vetlla de pregària coincidint amb la cloenda del Temps del a Creació. Tindrà lloc el proper divendres 4 d’octubre a les vuit del vespre al Santuari de la Mare de Déu del Carme, als Carmelites Descalços de Barcelona.

A l’encíclica Laudato Si’ el papa Francesc ja demanava pregar “perquè els cristians sapiguem assumir els compromisos amb la creació que ens planteja l’Evangeli de Jesús”. Justícia i Pau, Cristianisme i Justícia, Mans Unides, Càritas Diocesana de Barcelona, el Moviment de Professionals Catòlics de Barcelona, Pax Romana, la delegació de Pastoral Social i Caritativa de l’Arxidiòcesi de Barcelona, la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat, l’Acció Catòlica, el Grup Sant Jordi i la Fundació d’Escoles Parroquials fan per primera vegada aquesta crida conjunta a la pregària en clau de conversió integral i en relació al Temps de la Creació.

Les entitats convocants no van dubtar a sumar-se a la iniciativa del grup d’Ecologia i Justícia de Justícia i Pau. De fet, tenen com a horitzó continuar el treball conjunt després de la pregària. La majoria ja col·laboren des de la xarxa estatal Enllaça’t per la Justícia, que uneix com a valors indestriables la justícia ecològica i la justícia social.

Per a la pregària del 4 d’octubre comparteixen l’objectiu concret de vetllar per la biodiversitat. És el lema del Temps de la Creació d’aquest 2019: ‘La xarxa de la vida: La biodiversitat com a benedicció de Déu’. La trobada serà un moment per a la reflexió: amb intencions de perdó per com la societat tracta la Terra, lectures de l’encíclica ecològica del papa Francesc i pregàries de les diferents entitats participants. Però també per convidar a la interioritat i la transcendència, amb espais de música i de silenci.

Amb la festa de Sant Francesc d’Assís finalitza el Temps de la Creació, una iniciativa ecumènica reconeguda oficialment i impulsada per les principals Esglésies cristianes, per promoure a tot el món la pregària i l’acció per la cura de la creació, especialment en el període que va de l’1 de setembre al 4 d’octubre.

Just després del Temps de la Creació, del 6 al 27 d’octubre el Vaticà celebra el Sínode de l’Amazònia. S’hi reuneixen bisbes d’arreu del món, amb una presència significativa de la regió de l’Amazones, i una vuitantena d’experts de disciplines lligades a la protecció dels pobles indígenes. Treballaran conjuntament a favor de l’ecologia integral com una qüestió clau per a l’Església universal. Segons el document preparatori, aquesta assemblea “està cridada a trobar nous camins per fer créixer el rostre amazònic de l'Església i també per respondre a les situacions d'injustícia de la regió”.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.