Salta al contenuto principale
Catalunya Religió

(Vatican News) “Que el gran pas pasqual de la mort a la nova vida en Crist sigui una realitat per al poble ucraïnès”. Amb aquestes paraules el papa Francesc ha enviat una carta al Patriarca de Moscou, Ciril I. Ho ha fet amb motiu de l'inici de la Pasqua que ha celebrat l'església ortodoxa aquest diumenge.

En el missatge que també dirigeix a tot el poble rus, el Papa demana que “l'esperit sant transformi els nostres cors i ens converteixi en veritables artífexs de la pau”. Una crida que fa, especialment, per a la Ucraïna “esquinçada per la guerra”. Francesc també fa referència a l'anhel del poble ucraïnès per “una nova matinada que posi fi a la foscor de la guerra”.

Francesc subratlla que, en aquest moment, el poble sent “tot el pes del patiment de la família humana aixafada per la violència, la guerra i les injustícies”. El Papa convida a pregar els uns pels altres “per donar un testimoni creïble del missatge evangèlic i de l'Església com a sagrament universal”.

La breu carta també l'han rebut altres patriarques de les esglésies orientals i ha estat publicada al web oficial de l'Església Ortodoxa Russa.

“Una trobada entre nosaltres podria portar molta confusió”

En els darrers dies, el Papa també ha parlat d'una possible trobada amb el patriarca de Moscou. De fet, n'hi havia una de prevista al juny a Jerusalem que, finalment, Francesc ha rebutjat. “Lamento que el Vaticà hagi hagut de cancel·lar una segona trobada amb Ciril I, però la nostra diplomàcia va considerar que una trobada entre nosaltres en aquest moment podria portar molta confusió”, ha explicat. Presencialment, el papa Francesc i Ciril I només s'han reunit una vegada. Va ser el 2016 a Cuba en una sala a l'aeroport de l'Havana, on van signar una declaració conjunta.

Segueixen els contactes

Tot i això, el Papa i Ciril I han mantingut el contacte en els darrers mesos. L'últim cop va ser el 16 de març amb una videotrucada que va tenir lloc en presència del president del Consell Pontifici per a la Unitat dels Cristians, el cardenal Kurt Koch; i del cap del Departament de Relacions Exteriors del Patriarcat de Moscou, el metropolità Hilario de Volokolamsk.

La trobada, segons va informar el director de l'Oficina de Premsa del Vaticà, Matteo Bruni, es va centrar en la guerra a Ucraïna i“el paper dels cristians i els seus pastors per fer tot el possible perquè prevalgui la pau”. De fet, el Papa va cridar a actuar junts per “aturar el foc” de la guerra a Ucraïna. “Els que paguen la factura són els bombardejats i els que moren”, va dir. “L'Església no ha d'utilitzar el llenguatge de la política, sinó el llenguatge de Jesús”, va concloure el Papa.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.