Salta al contenuto principale
Catalunya Religió
congregacions-terratremol-siria-turquia
Fotografia: Salesians.

CR  Les diferents famílies religioses han respost ràpidament als terratrèmols d’aquest dilluns a Turquia i Síria que han deixat, fins al moment, més d'11.200 morts i 38.000 persones ferides. Un exemple d’aquesta ajuda és la que ofereixen els salesians, maristes o els jesuïtes que han obert els seus espais per oferir un lloc de refugi a Alep. 

Els missioners salesians d’Alep, que des de l’inici de la guerra atenen la població al centre de la ciutat, han decidit atendre i ajudar els damnificats pel terratrèmol que hi arriben. “Encara no sabem com ens organitzarem, però entre el fred, la neu i la situació de guerra, la població necessita ajuda urgent”, asseguren des de l'organització.

“Som conscients de les conseqüències del terratrèmol, així que dins de les nostres possibilitats oferirem refugi, acompanyament i ajuda d’emergència amb els béns de primera necessitat que tenim”, comenta el responsable dels Salesians a l’Orient Mitjà, Alejandro León.

“Hi ha més de 1.000 persones, però no tenim més de 250 mantes”

L'organització dels Maristes Blaus que atén persones a Alep està saturada acollint totes les persones que poden rebre. Una feina que fan “amb mitjans insuficients”. "Estem donant menjar, calor i caliu a la gent que va arribant, ja som més de 1.000, però no tenim més de 250 mantes", explica el germà marista d’Alep Georges Sabe. "Tot i això, no ens podem quedar de braços plegats", reclama. 

Per aquest motiu, des de l’ONG SED (Solidaritat, Educació i Desenvolupament), vinculada als maristes, han manifestat la intenció de canalitzar l’ajuda humanitària procedent de l’Estat espanyol. Sabe confirma que la situació sobre el terreny és dramàtica: “Al carrer veiem el terrible de la situació”. Parla de balcons caiguts, edificis enderrocats i gent fugint amb por. “És la primera vegada com a marista a Alep que sento que no puc respirar”, afegeix.

Des del Servei de Refugiats de Jesuïtes (JRS) expliquen que l'edifici d'Aziziyé està "declarat segur" per totes aquelles persones que vagin a refugiar-se. També declaren el seu compromís amb el poble de Siria que fa molt temps que pateix a causa de la guerra: “Resem perquè el poble sirià pugui trobar aviat la curació i la pau”.

"Les famílies se senten més segures amb nosaltres"

Només passar el fort tremolor, “algunes famílies es van refugiar a la nostra casa d’Alep”. El salesià Alejandro León també explica com es van viure els primers moments després del primer terratrèmol. “La gent va arribar amb el que duia posat i els vam atendre amb roba per abrigar i menjar”, diu. Els desperfectes causats per la guerra i, posteriorment, pels terratrèmols han fet que les cases no estiguin en bones condicions i les famílies “se senten més segures amb nosaltres”, assegura el salesià.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.