Salta al contenuto principale
Catalunya Religió

(Fundació Pere Tarrés) Les delegacions de la Fundació Pere Tarrés a la demarcació de Tarragona, la Catalunya Central i les Illes Balears preveuen organitzar aquest estiu nombroses activitats de lleure educatiu, de les quals en gaudiran al voltant de 7.500 infants, adolescents i joves, una xifra molt similar a la del 2019, l’estiu abans que s’iniciés la pandèmia. A escala global, la Fundació Pere Tarrés espera que en el conjunt de les seves activitats d’estiu a Catalunya i les Illes Balears hi participaran més de 35.000 persones, una xifra també similar a la d’anys anteriors a la pandèmia. Amb tot, aquesta dada encara es podria incrementar perquè les inscripcions segueixen obertes.

En el cas de la demarcació de Tarragona i la Catalunya Central, el gruix de les activitats van començar el passat dilluns 27 de juny amb l’inici dels casals, mentre que a Mallorca aquests es van iniciar l’1 de juliol.

Després de dos anys de restriccions de mobilitat, enguany el tema central dels casals d’estiu de la Fundació Pere Tarrés serà un viatge pels cinc continents de la mà de l’Alex, un jove explorador que recorre el món a la recerca d’objectes que els seus pares, també exploradors, van amagar en diferents països. D’aquesta manera, a través de diverses activitats lúdiques, els nens i les nenes s’endinsaran en indrets i cultures llunyanes.

Demarcació de Tarragona

A la demarcació de Tarragona es preveu que més de 3.700 infants, adolescents i joves participin de les diverses propostes de lleure educatiu que promou la Fundació Pere Tarrés.

Apart de la vintena de casals que obriran al llarg de l’estiu a les comarques de Tarragona, aquests mesos també tindran lloc a la casa Artur Martorell de Calafell colònies relacionades amb activitats d’esports d’aigua i per millorar les competències lingüístiques, en què hi participaran més de 1.500 infants, adolescents i joves. A més, la casa de colònies d’Els Josepets, a les Cases d’Alcanar, acollirà al voltant de 200 nens i nenes al llarg de l’estiu.

La Catalunya Central

En el cas de la Catalunya Central s’estima que uns 3.000 nens i nenes gaudiran de les activitats de lleure educatiu. En concret, en aquest territori, la Fundació Pere Tarrés organitza cinc casals. El més nombrós és el casal municipal de Sallent (Bages) que, de juny a setembre, compta amb més de 500 inscripcions de nens i nenes d’entre 6 i 12 anys. En aquesta localitat, l’entitat també organitza el casal de la Llar d’Infants L’Esquitx i el de Cabrianes. No són els únics que l’entitat du a terme al Bages on també realitza el de la Llar d’Infants Barrufets de Sant Joan de Vilatorrada, així com un casal d’estiu social en un centre obert de Manresa, on una vintena d’infants en situació de vulnerabilitat social podran gaudir d’aquestes activitats becades del 16 al 26 de agost.

Més enllà dels casals d’estiu, els albergs i cases de colònies que la Fundació Pere Tarrés té a les comarques de la Catalunya Central acolliran al voltant de 400 infants, adolescents i joves al llarg de tot l’estiu. Així doncs, les cases de colònies de La Ruca (Bages), Santa Maria del Roure (Osona) i l’alberg La Sala (Berguedà) seran la seu de diverses colònies temàtiques com les de màgies i encanteris, inspirades en les novel·les i pel·lícules de Harry Potter, d’esports, de descoberta de l’entorn natural o de competències lingüístiques, entre altres.

Mallorca

Pel que fa a la delegació de Mallorca es preveu que uns 700 infants, adolescents i joves participin en una activitat d’estiu, ja sigui en un dels quatre casals que organitza a Palma, tres d’ells becats, o en la casa de colònies de Binicanella (Bunyola).

En les colònies que organitza a Mallorca, la Fundació Pere Tarrés proposa una experiència de turisme sostenible molt diferent de la dels viatges de finals de curs. Així doncs, a través d’activitats lúdiques i esportives, els infants, adolescents i joves descobriran l’entorn, la cultura i les tradicions de l’Illa.

El lleure educatiu, més important que mai

Enguany les activitats de lleure educatiu recuperaran el format d’abans de la pandèmia, després que s’hagin suprimit la majoria de les restriccions de mobilitat i interacció social que es van implementar per evitar la propagació de la covid-19.

“Preveiem que aquest any sigui el del retorn a la normalitat, alhora que també som conscients de la importància que tindran els casals d’estiu i les colònies per a molts infants, adolescents i joves. Després de dos anys de restriccions, les activitats de lleure seran l’espai on els nens i nenes puguin conviure i compartir amb altres persones que no són de seu entorn habitual”, explica Trinitat Ortega, directora de la Fundació Pere Tarrés a la delegació de la Catalunya Central.

Amb tot, la pandèmia ha desencadenat una crisi social i econòmica sense precedents. De fet, segons un estudi recent de la Fundació Pere Tarrés, el 73% de les famílies que va becar l’estiu passat a Catalunya i les Illes Balears asseguraven que la seva situació socioeconòmica havia empitjorat el 2021. A més, enguany es preveia que fos el de la recuperació econòmica, però el conflicte d’Ucraïna ha comportat una altra crisi que s’ha traduït en l’increment de la inflació i dels preus dels productes de primera necessitat. També ha comportat una crisi humanitària, ja que milers d’ucraïnesos, entre ells molts infants i joves, han fugit del país.

Per això, el lleure educatiu tornarà ser més imprescindible que mai per atendre a molts infants, adolescents i joves que arrosseguen les conseqüències socials, econòmiques i psicològiques de la pandèmia, a les que ara s’afegeixen les provocades per la crisi desencadenada pel conflicte d’Ucraïna.

Segons Montse Vall, delegada de la Fundació Pere Tarrés a la demarcació de Tarragona, “aquest estiu, el lleure s’ha de convertir en un espai reparador, una zona de confort, de diversió, de contacte amb l’aire lliure”. Ara bé, perquè això sigui factible, remarca, es imprescindible que es reconegui els beneficis que comporten aquestes activitats per a infants, adolescents i joves. “Cal que la societat en ple assumeixi com a prioritat la importància del lleure i treballi perquè cap nena o nen en quedi exclòs”.

Més enllà de ser un espai de reparació emocional, les activitats de lleure educatiu encara són més imprescindibles per als infants, adolescents i joves de famílies en situació de vulnerabilitat, ja que aquestes els permeten oblidar-se de les dificultats quotidianes. A més, en el cas dels nouvinguts que fugen d’un conflicte, a través del lleure podran dissipar els records traumàtics alhora que aquestes activitats són una porta d’entrada a la societat d’acollida.

Per això, un dels principals reptes de la Fundació Pere Tarrés és becar infants, adolescents i joves de famílies en situació de vulnerabilitat perquè puguin tenir l’oportunitat de gaudir d’una activitat de lleure educatiu. A més, enguany també ha obert una línia específica per a refugiats.

En aquest sentit, es preveu que les delegacions bequin, com a mínim, 1.200 nens i nenes, una xifra que podria augmentar perquè fins a finals de juliol se seguiran rebent sol·licituds d’ajudes per participar en casals o colònies a l’agost. Al detall, en la demarcació de Tarragona, de moment, la Fundació Pere Tarrés estima que més de 800 infants es beneficiaran d’alguna ajuda; a la Catalunya Central, 150; i a Mallorca, 200.

En el cas de Mallorca, s’organitzen tres casals d’estiu becats al juliol a Palma, en els quals hi participen 50 nens i nenes en cada un d’ells. Ara bé, la delegada de la Fundació Pere Tarrés a les Illes Balears, Maribel Trujillo, reclama que les administracions s’involucrin per poder ampliar aquestes activitats a l’agost. “Enguany, a les Illes Balears hi ha una ocupació rècord de turistes i moltes famílies en situació de vulnerabilitat que es dediquen a l’hostaleria, per la qual cosa no tenen on o amb qui deixar els nins i nines mentre treballen. Fins ara tenim més activitats al juliol, però seria imprescindible disposar de més diners per ampliar el lleure educatiu a l’agost i donar una oportunitat a aquests infants”, ressalta Trujillo.

En el conjunt global de la seva activitat, la Fundació Pere Tarrés preveu arribar a les 6.000 beques, un 10% més de les atorgades el 2021. L’estiu passat, l’entitat va assolir la xifra rècord 5.249 subvencions, el nombre més elevat de la història de l’entitat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.