Salta al contenuto principale
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(CR) Persones de l'àmbit de la comunicació, l'educació i el tercer sector s'han reunit aquest dimarts per presentar el nou estudi Claves de éxito para el ascensor social. Es tracta d'una publicació que recull els coneixements adquirits al llarg de 15 anys en les 117 conversacions sobre immigració al Braval. La presentació del llibre s'ha convertit en un homenatge a l’activista cristiana Núria Gispert (Barcelona, 1936-2020), que va treballar fins al final i des de tots els àmbits que va poder per una societat més justa, segons han destacat els participants.

“Tenia un fort compromís amb la justícia social i amb l’Evangeli”, ha explicat Juana Martín, companya de feina a Càritas. Ha recordat que sempre tenia la porta oberta a tothom, escoltava, s’implicava, seguia les qüestions i “confiava en les persones i les feia créixer”.

Les tancades d’immigrants a les esglésies del 2001 van mostrar que no es podia mirar a una altra banda. Gispert va reunir 150 entitats molt diverses per reflexionar i prendre decisions. “Va marcar el camí i no ho va tenir fàcil”, ha conclòs.

Gispert va treballar en el mateix sentit fins al final. I així ho mostra el seu darrer escrit, el pròleg del llibre Claves de éxito para el ascensor social de Josep Masabeu, una reivindicació de la igualtat d’oportunitats, un reconeixement a la feina dels voluntaris.

“La complexitat de la immigració mostra que, davant una globalització sense límits, és necessari buscar espais comuns, trencar prejudicis i estereotips i salvaguardar i millorar la cohesió social”, conclou el text, que acaba indicant que Braval “ens està mostrant el camí per aconseguir-ho”.

En aquesta entitat i de la mà del seu president Josep Masabeu, Gispert va promoure la celebració de 117 converses sobre immigració en 15 anys que han comptat amb la participació de 600 persones. El llibre presentat dimarts disponible en obert en mostra el resultat.

I quines són les claus? Barrejar els joves, “estirar-los” per fer-los créixer i fer les activitats normals de la ciutat, juntament amb el voluntariat. Masabeu ha destacat també la gran capacitat de lluita dels immigrants, moltes vegades motivada per les dificultats que han tingut.

El professor i escriptor Gregori Luri ho ha expressat d’una altra manera. “Oferir temps de qualitat als joves amb més dificultats, no només activitats i programacions ambicioses”, ha resumit. “No hi ha altra alternativa”, ha reblat.

Promovent el voluntariat social

Braval és un graó més en el conjunt d'iniciatives de solidaritat que es promouen en el barri del raval de Barcelona al voltant de l'església de Montalegre, d'ençà que el 1967 va ser confiada a l'Opus Dei. De manera semblant neix Terral a Barcelona.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.