Salta al contenuto principale
Catalunya Religió
mercat-social-pietat-vic
Fotografia: ACN.

ACNAllargar la vida útil dels objectes. Amb aquest propòsit el Ressò, el mercat social de la reutilització, ha obert les portes a l'església barroca de la Pietat de Vic on es podran trobar de manera temporal tot tipus de mobles, roba i altres objectes de segona mà i restaurats. Fins el 5 de gener, cinc entitats del tercer sector hi participen aportant material que habitualment ja venen a les botigues que tenen a la ciutat.

"La nostra aposta és allargar la vida dels productes i evitar la generació de residus", destaca Jordi Codina, de la Fundació Areté. "Moltes vegades tenim objectes a casa que ens en volem desfer, però encara tenen utilitat, i la reutilització sempre és una opció molt millor abans que portar-ho a la deixalleria o abandonar-ho al carrer", assenyala.

La tècnica de l'Associació Tapís Trini Molist parla sobre el consum: "Volem fomentar un consum responsable i sostenible". "El nostre propòsit és que la gent pugui comprar productes reutilitzats com una alternativa de consum més", afegeix.

Consum responsable i de producte reutilitzat

L'objectiu de Ressò, assenyala Molist, és canviar la visió que poden tenir molts osonencs del fet de comprar producte de segona mà, que en altres llocs com l'àrea metropolitana o la majoria de països europeus està molt més estesa. "És moment de començar a promoure aquest tipus de consum", subratlla.

"Antigament s'havia associat els objectes de segona mà a productes de baixa qualitat, tot i que això està canviant", explica Jordi Codina. De fet, afegeix que la tendència generalitzada sobretot a Europa és que la gent cada vegada més, per consciència ambiental i social, opten per comprar producte reutilitzat que destaquen com un producte "singular" que té "la mateixa utilitat o millor" que un de nova generació.

També l'elecció de l'espai ha estat pensada, ja que buscaven un lloc singular que pogués acollir un projecte innovador com el seu. "La proposta de fer-ho en una església barroca com la Pietat ens va encaixar molt, sobretot pel contrast entre allò antic i allò modern que també hi ha en els nostres productes", afirma Molist.

Un projecte amb visió de futur

Si la proposta té èxit, les entitats es plantegen treballar per la instal·lació del projecte en un espai permanent de la ciutat, ja sigui una botiga o un tipus de centre comercial on tothom pugui comprar una àmplia gamma de productes reutilitzats. De fet, una altra de les línies de la majoria de les entitats és la inserció de persones vulnerables o en risc d'exclusió al món del treball. El fet de poder donar continuïtat al projecte també permetria ampliar els llocs de treball.

Durant els dies que durarà el mercat també hi haurà activitats paral·leles com concerts i tallers. Entre d'altres, a la Pietat s'hi cantaran nadales, hi haurà el jazz dels Philippe Colom Swing o el saxo de Pep Poblet. Pel que fa als tallers, la cooperativa La Fera Ferotge en proposa un de reparació de bicicletes, un de costura creativa de la Fundació Trueta o el de pintura creativa d'Ashes.

Ressò és un projecte de l'Associació Tapís i la Fundació Areté, on també s'hi ha sumat l'Associació Ashes, la Fundació Trueta i la cooperativa La Fera Ferotge, i que compta amb el suport de la Mancomunitat La Plana i Creacció.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.