Salta al contenuto principale

El darrer 14 d’octubre, a Roma, el papa Francesc va canonitzar la nostra fundadora, Santa Nazaria Ignacia de Santa Teresa de Jesús. Un moment de joia compartida per molts, des de Roma, des d’Oruro, des del cor de tots aquells que coneixem la seva obra i la seguim.

El proper dissabte 17 de novembre, a les 19:00 h., l’Arquebisbe de Barcelona, Cardenal Joan Josep Omella i Omella, oficiarà l’Eucaristia d’Acció de Gràcies a la Parròquia de Sant Paulí de Nola, al costat de l’Escola Santa Maria dels Apòstols, escola fundada per la congregació l’any 1963 al barri del Besòs de Barcelona.

Santa Nazaria Ignacia, fundadora de la Congregació de les Missioneres Croades de l'Església va néixer a Madrid (Espanya) el 10 de gener de 1889 i a l'edat de 9 anys, preparant-se per la primera comunió al col·legi de les Comendadoras de l'Esperit Sant de Sevilla, va sentir la primera crida del Senyor "Nazaria sígueme", al que Nazaria va respondre "te seguiré lo más cerca que pueda una humana criatura ".

Els vaivens econòmics de la família els van portar a Mèxic; lloc on ingressà, a l'edat de 19 anys, en les Germanetes dels Ancians Desemparats. El 1912 va ser destinada a Oruro, Bolívia, on es va dedicar durant dotze anys a la cura dels ancians. Nazaria va veure en aquest poble "hambre de Dios, de cultura y de pan" i una veu interior li preguntava cada vegada amb més insistència "... ¿Y tú?, ¿qué has hecho? ¿qué haces por Cristo? ... " La dura realitat política, social i religiosa del país, la van motivar a donar una resposta audaç i el 16 de juny de 1925, va deixar les Germanetes per fundar la Congregació que el Senyor li havia inspirat.

Calia treballar en: anunciar la Bona Notícia davant d'una societat que ignorava els valors evangèlics; realitzar una acció missionera davant del laïcisme, "bajar a la calle"; treballar en la promoció humana, principalment de la dona, davant de la manca de cultura; donar dignitat a la persona enfront de l'alienació "levantar al hombre de su postración"; lluitar per la justícia enfront de l'opressió. I tot això, entre tota classe de persones, preferentment entre els més pobres i necessitats.

El treball de Nazaria Ignacia i de les primeres missioneres va ser incansable i es va desenvolupar sobretot en les perifèries d'Oruro, Potosí i altres departaments, i a les zones mineres i camperoles rurals. Una de les seves grans respostes va ser organitzar el 1933 el primer Sindicat Obrer de Dones de Bolívia.

Va fundar cases a Oruro, Cochabamba, La Pau, Potosí i Santa Creu de Bolivia, Buenos Aires a Argentina, Montevideo i Melo a Uruguai, Madrid i Màlaga a Espanya. El 6 de Juliol de 1943 va morir a Buenos Aires, Argentina. Les seves restes reposen a la ciutat d'Oruro, al lloc on va iniciar la Fundació.

Avui la Congregació es troba en quatre continents: Europa, Amèrica, Àfrica i Àsia.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.