Salta al contenuto principale
Catalunya Religió

(CR) La Jornada Mundial de la Pau, aquesta celebració, que s'escau l'1 de gener, també té veu a Barcelona amb una eucaristia a la catedral de Barcelona i amb la Marxa per la Pau que organitza la Comunitat de Sant’Egidio. La Jornada Mundial de la Pau es va celebrar per primera vegada l'any 1968 i aquest 2018 té com a lema 'Migrants i refugiats: homes i dones que busquen la pau'. Amb aquesta jornada que els cristians celebren anualment es convida a tothom a pregar per la pau, a reflexionar sobre els problemes que la dificulten i a comprometre's més fermament en favor d'un món més just i en pau.

Quatra línies d'actuació

El Missatge del papa Francesc per aquesta jornada demana que "amb esperit de misericòrdia, abracem tots els qui fugen de la guerra i de la fam, o que es veuen obligats a abandonar la seva terra a causa de la discriminació, la persecució, la pobresa i la degradació ambiental". Proposa quatre línies d'actuació per combatre aquesta situació: «Acollir» recorda l’exigència d’ampliar les possibilitats d’entrada legal, no expulsar els desplaçats i els immigrants a llocs on els espera la persecució i la violència, equilibrar la preocupació per la seguretat nacional amb la protecció dels drets humans fonamentals. L’Escriptura ens recorda: «No us oblideu de practicar l’hospitalitat; gràcies a ella, alguns, sense saber-ho, van acollir àngels».«Protegir» ens recorda el deure de reconèixer i de garantir la dignitat inviolable dels que fugen d’un perill real a la recerca d’asil i seguretat, evitant la seva explotació. En particular, penso en les dones i en els infants exposats a situacions de risc i d’abusos que arriben a convertir-los en esclaus. Déu no fa discriminació: «El Senyor guarda els forasters, sosté les viudes i els orfes». «Promoure» té a veure amb donar suport al desenvolupament humà integral dels migrants i refugiats. Entre els molts instruments que poden ajudar a aquesta tasca, desitjo subratllar la importància que té garantir als infants i als joves l’accés a tots els nivells d’educació: d’aquesta manera, no només podran conrear i treure el màxim profit de les seves capacitats, sinó que també estaran més preparats per sortir a l’encontre de l’altre, cultivant un esperit de diàleg en lloc de clausura i enfrontament. La Bíblia ens ensenya que Déu «estima els immigrants, i els dóna aliment i vestit»; per això ens exhorta: «Estimeu, doncs, els immigrants, ja que també vosaltres vau ser immigrants en el país d’Egipte». Per últim, «integrar» significa treballar perquè els refugiats i els migrants participin plenament en la vida de la societat que els acull, en una dinàmica d’enriquiment mutu i de col·laboració fecunda, promovent el desenvolupament humà integral de les comunitats locals.

Catalunya també participa a la jornada

Amb motiu d'aquesta Jornada Mundial per la Pau, Justícia i Pau convida a una eucaristia, que presidirà l'arquebisbe Joan Josep Omella, el dia 1 de gener a les 13 h a la Catedral de Barcelona.

I a tarda, a les 18’30 h, a la Plaça Catalunya comença una Marxa per la Pau que anirà des de Portal de l’Àngel a la plaça Sant Jaume, on es fa una cerimònia final. Convocada per la Comunitat de Sant’Egidio, en la marxa per la pau es recorden tots els països i terres afectats per la violència i la guerra. En la cerimònia final intervindran diferents testimonis, es llegirà el manifest i es recordaran simbòlicament totes les víctimes de la violència. Aquesta marxa es convoca des de fa 15 anys i es realitza a diversos llocs del món. Cada any aglutina un nombre cada cop més gran de persones i associacions de molts països del món, que organitzen marxes, manifestacions públiques, reunions i trobades de pregària.

L'arquebisbat de Tarragona també dirigirà un missatge amb motiu de la jornada.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.