Salta al contenuto principale
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(Jordi Llisterri-CR) "Serviu al Senyor amb alegria". "Alegreu-vos sempre en el Senyor". Són els dos lemes episcopals que han escollit els dos nous bisbes auxiliars de Barcelona, Sergi Gordo i Toni Vadell. Aquest dissabte al matí han rebut l'ordenació episcopal a la Basílica de la Sagrada Família en una cerimònia que ha mostrat la satisfacció de la diòcesis per aquests nous bisbes. Coincidint amb l'alegria que remarquen els seus lemes episcopals.

La Basílica de la Sagrada Família ha completat l'aforament amb gairebé 3.500 persones i més de 300 capellans i diaques. El cardenal Joan Josep Omella ha presidit la celebració acompanyant d'una vintena de bisbes, entre ells els bisbes catalans, el president de la Conferència Episcopal Espanyola, Ricardo Blázquez, el nunci Renzo Fratini, i el nou prefecte de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, el mallorquí Lluís Ladaria. També hi han participat l'abat de Montserrat i el de Poblet. El cardenal Lluís Martínez Sistach i el bisbe auxiliar Sebastià Taltavull han estat els consagrants principals dels dos bisbes al costat d'Omella.

La cerimònia ha durant tres hores seguint tot el ritual de l'ordenació episcopal, amb nombrosos cants i l'acompanyament del Cor Francesc Valls. Ha estat la primera ordenació episcopal que s'ha celebrat a la Basílica de la Sagrada Família després de la seva consagració el 2010.

Mallorquins i catalans

"M'han dit que Mallorca s'ha quedat buida", ha fet broma Omella en iniciar l'homilia. Uns 500 mallorquins han acompanyat Toni Vadell, fins ara vicari episcopal per a l'Evangelització de la Mallorca i coordinador d'una agrupació de parròquies al voltant d’Inca. Feia 50 anys que no s'ordenava cap bisbe del clergat diocesà de Mallorca.

Òbviament, també hi hagut una gran presència de representats de les diverses institucions diocesanes i de fidels i del clergat de Barcelona. Sergi Gordo, com a Secretari General de l'arquebisbat des de 2004, ha tingut una estreta relació tots els responsables diocesans, a més de la seva tasca en el Moviment de Professionals Catòlics i el contacte amb la seva parròquia natal de Cornellà o amb la de Vilafranca del Penedès. Alhora, ha estat la primera ordenació episcopal d'un capellà format al Seminari de Barcelona des de 2008.

Bisbes aprenents

"Generositat i alegria" és el que ha demanat el cardenal Omella als dos nous bisbes auxiliars. Ha alertat contra la tendència "d'anar cadascú al seu aire" i les "ganes de fer carrera". Per això, ha remarcat la importància que tindrà que a partir d'ara tot l'equip episcopal de Barcelona -Omella, Taltavull, Gordo i Vadell- conviuran al Palau Episcopal.

Col·laboració, escolta, predicació, pregària, caritat... són alguns dels eixos que han de marcar "l'anunci de l'Evangeli a tots". I, recordant al papa Francesc, Omella també ha insistit en que "l'episcopat és el nom d'un servei, no d'un honor, i correspon al bisbe més el servir que el dominar". I oferir el que demana avui l'Església i el món: "misericòrdia".

Al final de la celebració Gordo i Vadell han llegit conjuntament un agraïment amb la mateixa orientació. Un text compartit amb un estil molt planer: "venim a aprendre de dos en dos". S'han referit a la "petita fraternitat de bisbes" que volen construir. I han destacat que els bisbes "no som tècnics ni polítics, som pastors". La col·lecta de la celebració l'han volgut dedicar als programes d'habitatge per a famílies sense recursos de Càritas.

En diversos moments de l'ordenació hi han hagut aplaudiments de suport als nous bisbes. En acabar, la celebració encara s'ha allargat amb la salutació de bona part dels fidels.

Presència institucional

A la missa a la Sagrada Família hi han assistit el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, i la consellera Meritxell Borràs. També hi havia representants del Consell Insular de Mallorca ,de la delegació del Govern espanyol a Catalunya, el diputat Joan Capdevila, i l'habitual absència del consistori de Barcelona.

En l'homilia, el cardenal Omella només ha fet una breu incursió en el context polític actual i ha demanat que "el nostre poble camini en un clima de concòrdia per fer realitat una convivència ben forta". Una petició semblant a la que fa en la carta dominical que publica aquest diumenge en la que també demana "diàleg i entesa".

En acabar la celebració, un bon xàfec ha atrapat a la porta tots els assistents.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.