Salta al contenuto principale
Catalunya Religió

(Sant Joan de Déu) L'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu dedica l'entrevista d'aquest mes al germà Eduardo Ribes i a Oriol Bota per parlar d'un dels eixos estratègics de la povincia: la solidaritat. Des de l'últim capítol Provincial i també arran de l'elaboració del Pla Estratègic Provincial, l'Obra Social queda emmarcada en l'eix estratègic solidari de la Província costat de Cooperació Internacional i Voluntariat.

Quins és el seu funcionament i els seus objectius?

Treballarem conjuntament per intentar aprofitar sinergies, canalitzar ajudes, comptar amb eines conjuntes, dedicar recursos humans i impulsar tot el potencial existent entre els col·laboradors de la Província. Aquesta nova organització ens aporta més coherència i ens permet desenvolupar la solidaritat a nivell provincial. Ja hem constatat que és fàcil alinear els àmbits, consensuar prioritats, impulsar projectes conjunts i donar-nos suport per assumir els reptes.

A partir de les reunions de treball mensuals i especialment a partir d'una bona actitud per compartir els projectes, els punts de vista i crear consensos, hem creat un equip. Hem superat la tradicional visió de l'equip com a espai de coordinació per passar a ser un equip que comparteix el projecte. Cada un de nosaltres manté la seva responsabilitat però ja no tenim espais tancats.

L'objectiu general és que se'ns reconegui com una "entitat solidària" per poder donar respostes a les necessitats que se'ns presenten en el nostre entorn més immediat. Sant Joan de Déu és una entitat sense ànim de lucre que té, en el seu ADN, el valor de l'Hospitalitat, que ens brinda una especial sensibilitat per cuidar els més vulnerables.

Els nostres objectius més específics van en la línia de comptar amb un nou model de voluntariat, que vagi més enllà d'allò assistencial, comptant amb voluntaris que es dediquin a la recerca de recursos, a contactar amb empreses, preparació d'esdeveniments i suport als coordinadors locals.

Treballem perquè hi hagi una comunitat de persones i entitats que ajuden a la institució a desenvolupar la seva activitat solidària, en tots els àmbits i espais que hem creat: tercer i quart món, projectes assistencials i de recerca, projectes de treball social, projectes locals i internacionals. Actualment, amb caràcter d'urgència, necessitem aconseguir un vehicle de càrrega i un espai per emmagatzemar i distribuir les donacions en espècies que van arribant.

També volem ampliar el projecte d'"Escola Amiga" en els centres educatius com a recurs per donar a conèixer l'activitat i la solidaritat que es realitza en l'Orde, com una manera més de sensibilitzar i fer visible l'Hospitalitat.

Com aneu a treballar amb els centres?

Hem visitat tots els centres de la Província per a impulsar la creació dels equips de solidaritat locals. Hem intentat treballar amb confiança i generositat amb els equips locals perquè estiguin legitimats per ser els cuidadors de les iniciatives solidàries.

Els equips dels centres tenen com a prioritat cuidar les iniciatives internes solidàries, ser el referent per als projectes, i cuidar la comunitat local de suport. Creiem que hem de treballar conjuntament i que des de la Província hem d'ajudar aportant metodologia, idees i instruments de suport i, especialment, en la comunicació de la solidaritat i les conseqüències a nivell de reputació.

D'altra banda, hi ha hagut moments en què l'Orde s'ha plantejat la continuïtat o no d'algunes de les seves obres o programes, però el que sempre ha tingut clar és que tot i ser deficitàries, calia donar-los continuïtat si eren significatives i necessàries per a la societat. El que ha estat possible a l'esforç de molts germans que al llarg de la història han recorregut ciutats com almoiners, fent realitat el que avui anomenem "face to face" (cara a cara), trucant a les portes dels habitatges demanant almoina per els malalts.

A Sant Joan de Déu no creiem en les casualitats de la vida, sinó en la Providència, quan les coses es fan des de Déu i per Déu tiren endavant sempre.

Com es combina el valor distintiu de l'Orde, l'Hospitalitat, amb la solidaritat?

L'Hospitalitat de la mateixa manera que la solidaritat és universal. Viure l'Hospitalitat ens fa sortir de nosaltres mateixos a la recerca de l'altre, d'atendre les seves necessitats, cuidar-lo i curar-lo. En definitiva a oferir els dons rebuts: "doneu gratis el que gratis heu rebut". I què és la solidaritat sinó lluitar per un món més just, més humà i més fratern, on tots puguin assolir els mínims necessaris per viure, esforçar-nos per assolir una societat on les diferències entre nord i sud vagin minvant. I en això no ens referim només a les desigualtats entre països sinó a les existents en la nostra societat.

Solidaritat i Hospitalitat van entrellaçades, són dos valors que no s'entenen l'un sense l'altre. Des dels seus orígens, i ja amb el testimoni del fundador, Sant Joan de Déu, la institució incorpora la dimensió solidària per desenvolupar la seva activitat.

Actualment Hospitalitat i solidaritat van de la mà i ens aporten el valor de l'autenticitat. Gran part dels projectes de la institució es basen en aquesta especial sensibilitat en cuidar els més vulnerables.

Jesús ens ho diu clarament en l'Evangeli: "els pobres estaran sempre amb vosaltres", de manera que sempre tindrem necessitats que atendre al nostre voltant. I l'Orde Hospitalari s'ha caracteritzat al llarg de la seva història per anar actualitzant les seves obres en funció de les necessitats del moment. Això ha estat possible gràcies a la sensibilitat de moltes persones, que amb el seu treball i la seva aportació econòmica, han fet realitat el somni de molts necessitats.

Com ens ha dit recentment el Papa Francesc, estem cridats a "globalitzar la solidaritat". I com a Família Hospitalària és una invitació a involucrar-nos a aquest gran projecte que humanitza i ens humanitza.

Què ha suposat la vostra participació en el 1r Congrés Internacional sobre Almoina celebrat a Roma, compartint experiències i coneixement amb altres Províncies de l'Orde?

Ha estat una oportunitat per conèixer i compartir aquelles accions i experiències que es realitzen en tots els països on és present l'Orde Hospitalari. Ha estat un moment per posar rostre a persones amb les que de vegades hem contactat via mail o per telèfon i intentar traçar línies per treballar des d'un major sentiment de pertinença, aprendre altres formes de fer Fundrising i aportar el nostre estil propi i així enriquir els altres. Ha estat una gran oportunitat per conèixer el que s'està treballant i com s'està treballant en tot l'Orde, cadascun amb la seva peculiaritat territorial. En conjunt, ha valgut la pena i la petició que es va fer per repetir aquest tipus de trobada va ser unànime.

També ens ha servit per constatar que el treball que hem desenvolupat en aquests anys està molt ben valorat i per a algunes Províncies som referents. Alhora, hem pogut comprovar el molt que hem d'aprendre d'altres iniciatives com la que impulsen els germanets del Bon Pastor a Estats Units, recentment incorporats a l'Orde.

[Entrevista: Maite Hereu, comunicació OHSJD]

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.