Salta al contenuto principale
Catalunya Religió
justicia-pau-peus-terra-00
Fotografia: Justícia i pau.
Galeria d'imatges

JUSTÍCIA I PAUUna setantena de persones s'han aplegat aquest dissabte 4 de febrer al Monestir de Sant Jeroni de la Murtra, a Badalona, per participar de la matinal 'Toquem de peus a Terra', en el marc del projecte 'Art Descalç per la Terra'. "La solució als conflictes amb la natura és la cura de la consciència humana alienada", ha dit l’antropòleg i filòsof dedicat a l’ecosofia Xavier Perarnau durant l'espai de diàleg.

La trobada de 'Toquem de peus a Terra' se centra en la presa de consciència dels conflictes que estan oberts amb la Natura, en particular sobre l'arrabassament de la terra als sistemes naturals i als agricultors. L'objectiu de la trobada ha estat el discerniment conjunt de noves maneres de viure.

La jornada s’ha iniciat amb l’acollida de Javier Bustamante i Jaume Aymà, en nom de la comunitat de silenci que habita a Sant Jeroni. En el claustre, el mateix cor del monestir, Bustamante ha fet una breu explicació de la història d’aquest indret. També ha parlat del lligam del treball interior amb el treball de la terra i del silenci, com el necessari camí de connexió amb un mateix, amb la natura i amb el sagrat.

A continuació la coordinadora del projecte Roser Bosch, ha agraït la implicació de tots els presents i els ha convidat a participar en els actes d’aquest itinerari de transformació ecoespiritual que proposa "Art descalç per la Terra". Els Tallers de connexió amb la Natura a través de l’Art, que es faran el mes d’abril al Delta del Llobregat, i la Mostra d’Art, que es farà des del 18 de maig fins al 9 de juny al Centre Cívic de la Barceloneta, són els actes vinents del projecte.

La constant amenaça a l'agricultura ecològica

L'acte ha seguit als camps acompanyat de Dolors Clotas, Maria Blasi i Francesc Nadal, membres de la cooperativa agroecològica 'Conreu Sereny'. Clotas, Blasi i Nadal han mostrat els diferents conreus de la temporada d'hivern, mentre que explicaven com organitzen la rotació de conreus i les altres tasques d’agricultura ecològica que porten a terme.

Tot seguit, en el monestir, s’ha iniciat un espai de diàleg conduït per Xavier Perarnau, en el que s’ha comptat amb la participació de tres dones que han exposat la seva experiència i el seu coneixement de diferents conflictes actuals per la terra fèrtil.

Sobre el sistema d'explotació de la terra agressiu amb els ecosistemes, n'ha parlat Núria Carulla que ha explicat com els hàbits de consum actual afecten la terra. La tinenta d'alcalde de Medi Ambient i Sostenibilitat de Viladecans, Encarni Garcia, ha compartit la seva experiència en la lluita per la defensa dels espais naturals del municipi: "Els singulars ecosistemes litorals i els terrenys que s’han dedicat a l’agricultura per part dels petits i mitjans propietaris de la zona es veuen constantment amenaçats". A més, la membre de la cooperativa 'Conreu Sereny' Dolors Clotas ha explicat que el treball de pagesia està "fortament amenaçat per la competència de l’agricultura intensiva i globalitzada".

Xavier Perarnau ha conduït el diàleg amb les ponents i amb els assistents, tot reflexionant sobre les causes comunes dels diversos conflictes que s’han presentat: "La solució als conflictes amb la natura és la cura de la consciència humana alienada". Segons Perarnau, l’espiritualitat i l’Art són vies d’aprofundiment en aquesta manera de viure, l’única que ens pot salvar de l’extinció.

La matinal ha conclòs amb la contemplació d’unes obres d’Ikebana que Joana Estradé ha creat per a aquesta ocasió, amb unes branques d’ametller florides fent referència a l'art mil·lenari nascut al Japó.

“Art Descalç per la Terra”

El projecte de Justícia i Pau, "Art Descalç per la Terra", té l’objectiu de promoure una nova vinculació amb la Natura a través de l'Art. Aquest projecte es desenvolupa amb la implicació voluntària d'un grup d'artistes de diverses edats, disciplines i de diferents sensibilitats espirituals.

La primera passa del projecte va ser la Trobada de Meditació per la Terra a través de l’Art, que es va realitzar el novembre passat a Vil·la Joana, amb l'objectiu de connectar espiritualment amb la Natura.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.