Salta al contenuto principale
Catalunya Religió

(SICAR) El programa d'atenció integral a víctimes de tràfic d'éssers humans SICAR cat ha atès a Catalunya un total de 196 persones durant el 2021. Els supervivents atesos d'aquesta greu violació de drets humans són 171 dones, 5 homes i 20 menors que inclouen els fills i filles de les usuàries. Unes dades que es recullen a la Memòria 2021 publicada per Adoratrius, l'entitat religiosa de caràcter social que presta atenció a dones vulnerabilitzades i que a Catalunya compta amb el programa SICAR. Segons aquestes dades, el servei jurídic del programa ha estat el recurs més utilitzat per les usuàries i ha atès 166 persones.

Les 196 persones ateses responen tant a les contactades a través del Servei d'Orientació, com a les que posteriorment es vinculen al programa i a les usuàries d'anys anteriors, que segueixen el procés de recuperació a l'entitat.

El Servei d'Orientació, que compta amb un telèfon d'emergència actiu les 24 hores els 365 dies de l'any, ha fet 126 orientacions a actors clau. Les principals vies d'accés d'aquestes demandes d'assistència han estat altres ONG (39,7%), els serveis públics (23%), les forces de seguretat (11,1%) i la UTEH (Unitat de Tràfic d'Éssers Humans de l'Ajuntament de Barcelona (11,1%), altres projectes d'Adoratrius (7,9%) i particulars (7,1%).

La majoria de les demandes, un 32,5%, han arribat de la ciutat de Barcelona i, en segon lloc, de la província de Barcelona, ​​un 29,4%. La detecció d'indicis de víctimes de tràfic d'éssers humans (TSH) a llocs fronterers habilitats, un 6,3%, ha tingut lloc a l'aeroport Barcelona-El Prat.

Un cop detectada o identificada com a víctima de TSH, en coordinació amb altres ens tant públics com privats, la persona accedeix de forma voluntària a SICAR cat. Posteriorment, s'hi dissenya un pla d'intervenció individual, que coordina un equip interdisciplinari, en què s'acorden amb la usuària quins seran els objectius del procés de recuperació.

La persona atesa pot accedir a un o diversos serveis i recursos que el programa posa al seu abast, per garantir tots els drets que tenen reconeguts les víctimes de tràfic, segons la normativa internacional.

L'equip jurídic ha acompanyat el procés penal de 72 dones

El Servei Jurídic ha estat el recurs més utilitzat per les usuàries i ha atès 166 persones. Quant a l'aplicació de mecanismes de l'article 59bis de la LOEX, un total de 10 dones han estat identificades formalment com a víctimes de tràfic i 9 s'han acollit al període de restabliment i reflexió. S'han concedit 3 permisos de residència i treball provisionals, 2 per col·laboració policial i 1 per situació personal.

A més, 12 persones han sol·licitat protecció internacional i 8 de les demandes han estat admeses a tràmit. S'han concedit 2 estatuts de protecció internacional. Des del punt de vista penal, durant el 2021 s'han formalitzat 7 denúncies, 4 de les quals, com a testimonis protegits. Tot i així, l'equip jurídic ha acompanyat el procés penal de 72 dones.

El Servei de Sociolaboral, en coordinació constant amb el Servei Educatiu, acompanya la integració social de les víctimes de TSH, promociona les seves pròpies capacitats i, a més, facilita l'accés als recursos que contribueixen a millorar la seva qualitat de vida: allotjament, atenció social, formació i treball, retorn voluntari, atenció social i de salut, i així garantir la resta de drets que tenen reconeguts.

El recurs d'Allotjament ha rebut 40 demandes a què es van respondre des dels diferents dispositius residencials propis amb 30 places, i altres recursos. S'han atès les necessitats bàsiques, en condicions de protecció i seguretat del 100%. Des del recurs d'Atenció Social, el 80% de les usuàries va finalitzar el pla de millora individualitzat (PIM) amb èxit.

D'altra banda, 6 de les 32 dones ateses a Formació i Treball han trobat feina, el 54,54% de les quals, per un mínim de 3 mesos, amb contracte i amb remuneració a partir del salari mínim interprofessional. El 100% de les usuàries que s'han ocupat ho han fet a través del programa d'Intervenció per a la recuperació, apoderament i inserció laboral de dones víctimes de tràfic d'éssers humans amb finalitat d'explotació sexual, que duu a terme SICAR cat juntament amb la Fundació SURT.

30 dones han rebut suport psicològic

I des de Salut es possibilita l'accés a la salut per acompanyar la recuperació física però també psicològica, ja que les víctimes de TSH han patit un delicte que causa profunds danys. Un total de 30 dones han rebut suport psicològic.

Al llarg del 2021, SICAR cat ha atès 18 unitats familiars, que són famílies monomarentals víctimes de TSH. Estan compostes per una dona i els seus fills i filles menors a càrrec, que es troben a territori.

Sensibilització i incidència

A banda de l'atenció integral a víctimes de tràfic, des d'una perspectiva de Drets Humans, SICAR cat vol contribuir al canvi social i denuncia la situació de les víctimes de TSH amb accions de sensibilització i incidència.

S'han realitzat 31 activitats formatives amb què s'ha arribat a més de 1.800 persones. A més, s'han sensibilitzat 3.654 persones a través de 13 accions de sensibilització.

Un any més, les 3 principals nacionalitats ateses han estat la nigeriana, amb un 37%, seguida de la colombiana, amb un 10%, i la veneçolana, amb un 9%. La franja d'edat majoritària de les usuàries és de 26-40 anys, un 52,6%, seguida de les 18-25 anys, un 23,5%, mentre que els menors i les menors representen el 10,2% dels casos.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.