Salta al contenuto principale
Catalunya Religió
Galeria d'imatges

(SED) La setena edició de la cursa SED a Lleida que organitza l'ONG Solidaritat, Educació i Desenvolupament (SED), vinculada als maristes, ha recaptat 6.500 €. Els diners es destinaran al projecte 'Umeme Safi' que busca millorar la infraestructura d'algunes escoles del centre-est d'Àfrica a través de la instal·lació de plaques solars.

'Umeme Safi', que significa "electricitat neta en suahili", també vol contribuir en la formació del professorat i alumnat en aspectes de sostenibilitat mediambiental. Un altre dels objectius del projecte és assegurar el bon funcionament dels laboratoris d'àmbit científic i tecnològic. El projecte es durà a terme a un centre de Tanzània i dos de la República Democràtica del Congo.

La cita atlètica ha retornat després de dos anys d'aturada amb 745 inscrits. 547 persones han realitzat la caminada i 198 corredors han fet els 5 quilòmetres. Pels organitzadors ha estat "tot un èxit després del parèntesi dels dos anys". La cursa ha transitat pel marge esquerre del riu Segre, els Camps Elisis, el pont Vell, la Rambla Ferran i Blondel.

La cursa ha estat marcada per l'homenatge a l'Àxel, un infant que estava inscrit a la cursa i que va morir divendres. Abans del tret de sortida, els participants l'han fet present. El seu dorsal s’ha enlairat al cel amb el globus de Spiderman, el seu superheroi preferit. "Ens hem convidat a ser superherois de la pròpia vida", expliquen des de l'ONG. Dedicant la cursa a l'Àxel, s'ha demanat recórrer la cursa amb "l’esperit de posar primavera al nostre entorn", malgrat totes les dificultats.

El guanyador de l'edició han estat el jove atleta de la Noguera Ivan Menchón i, en la categoria femenina, la menorquina Mar Bosch. En la categoria Infantil, han guanyat Ivet Iglesias, Paula Cabrero, Ari Gasulla, Arnau Vilagrasa, Eduard Pons i Biel Solanes. I en la categoria júnior, Sara Moreno, Marta Díez, Madina Lade, Alious Sow, Albert González i Biel Arcarons.

La cursa destina el 100% dels ingressos dels participants a projectes de cooperació que organitza l'ONG dels maristes. Per a fer possible aquest esdeveniment, la cursa ha comptat amb cinquanta voluntaris i una quarantena d'empreses i establiments col·laboradors que faciliten la logística de la prova. També hi col·laboren la Paeria de Lleida, Esports de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Lleida. No hi ha faltat la Gallina Manya, la mascota oficial de la cursa, que ha recordat que, davant les injustícies del nostre entorn, “no hem de ser gallines”. Cal denunciar i moure’ns perquè els drets humans siguin reconeguts al món sencer, actuar perquè la cultura de la pau formi part de tots els paisatges humans.

I relacionat amb la mascota, un dels al·licients de la prova d’aquest diumenge ha estat trobar setze ous al llarg del traçat, que obtenien premi a l’arribada. En travessar la meta del pati del Col·legi Maristes un esmorzar de coca, xocolata i poma rebia els corredors. També es podia gaudir d’un servei de massatges.

Una ONG educativa de Lleida

SED sorgeix l’any 1992 del compromís dels Maristes amb els infants vulnerables i d’una visió esperançada del món. Des d’aleshores, l’entitat s’implica a fons en accions transformadores per a la construcció d’un món millor des de l’acció col·lectiva i el canvi individual a partir de tres eixos de treball fonamental: la cooperació per al desenvolupament sostenible, l’educació per a la Justícia Global i la promoció del voluntariat. Avui dia, l’organització compta amb 350 socis de ple dret, més de 2.700 col·laboradors econòmics i un grup de voluntariat que mou més de 500 persones cada any. A banda de la Cursa SED, el grup SED-Lleida, treballa en l’elaboració de materials educatius per treballar la Justícia Global i fomenta i acompanya els joves voluntaris que a l’estiu participen dels camps de treballs en diferents països. Enguany, sortosament, es poden recuperar aquestes experiències de formació en solidaritat internacional, descoberta de comunitats de l’Amèrica Llatina i de l’Àfrica i transformació personal.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.