(Claretians/CR) El bisbe claretià Pere Casaldàliga i Pla ha mort aquest dissabte 8 d’agost al migdia (hora catalana) a l’Hospital de la ciutat de Batatais, a l’Estat de São Paulo, on va ser trasllat aquesta setmana per intentar tractar problemes respiratoris, agreujats pel parkinson que patia des de feia anys. La vetlla tindrà lloc a Batatais, a Ribeirão Cascalheira i a São Félix do Araguaia. L’enterrament es farà a São Félix do Araguaia, però encara no se n’ha fixat la data.
A Catalunya, està prevista la celebració d’un funeral a la Parròquia de Balsareny, on va ser batejat. Veïns d’aquest poble del Bages es trobaran aquest diumenge a les 20 h davant de Cal Lleter, casa natal del bisbe Pere, en una iniciativa espontània i com a mostra d’estima i a ell i la seva família. D’altra banda, la comunitat claretiana, i l'Associació Araguaia amb el bisbe Casaldàliga organitzaran un funeral a Barcelona.
Al Brasil, la capella ardent és oberta des d’aquest dissabte a la tarda a la capella de la Universitat Claretiana de Batatais. La missa funeral se celebrarà a Batatais aquest diumenge 9 d’agost a les 15 hores (20 hora catalana) al mateix lloci estarà oberta al públic en general. Es podrà seguir en directe a través del canal de youtube CLARETIANO TV. El cos del bisbe també es podrà vetllar al santuari dels màrtirs a Ribeirão Cascalheira a partir del 10 d’agost. I a São Félix do Araguaia, al Centre Comunitari Tia Irene.
Profeta de l’esperança
La defensa dels més febles i la denúncia de les injustícies de caràcter social, ecològic i econòmic han estat els eixos vitals de Pere Casaldàliga. Una acció motivada per la seva vocació missionera, que l’ha sostingut durant més de cinquanta anys a l’Amazònia.
Amb la Prelatura de São Félix ha construït una Església pobra, participativa i democràtica. Ha viscut sempre amb austeritat i ha renunciat de forma explícita a tota mena de privilegis, també en l’exercici del seu ministeri episcopal. És reconegut com una de les figures més representatives de la teologia de l’alliberament i com a profeta de l’esperança. Casaldàliga ha viscut aquest fonament cristià al costat dels més pobres i ha sabut compartir amb d’altres la lluita i el treball per acabar amb les desigualtats.
Vocació missionera i vida en comunitat
Nascut a Balsareny el 16 de febrer de 1928, després de la Guerra Civil Pere Casaldàliga va ingressar al noviciat de Missioners Claretians. Ha estat 75 anys missioner claretià i sempre ha reconegut la influència dels claretians en la vocació missionera i de treball en comunitat. Durant 20 anys va estar destinat a diverses parròquies i centres de formació del claretians a Sabadell, Barcelona, Barbastre i Madrid.
Finalment el 1968 va acceptar la proposta dels Missioners Claretians de fundar una missió a São Félix do Araguaia, a la selva amazònica del Brasil. Des de llavors ha estat plenament arrelat a São Félix i no ha tornat mai a Catalunya. Dos anys més tard de la creació de la missió al Brasil es crea la prelatura de São Félix do Araguaia i el 1971 Pau VI l’escull com a primer bisbe prelat d’aquesta demarcació eclesial. Va ser bisbe de São Félix fins la seva jubilació el 2005. Ha residit allà fins la seva mort.
Malgrat la distància Pere Casaldàliga ha mantingut una relació d’afecte amb Catalunya i els claretians han estat uns dels principals difusors de la seva obra i les seves causes. Ricard Costa-Jussà, l’actual provincial dels Missioners Claretians de la província de Sant Pau –que inclou el territori de Catalunya–, destaca sobre Pere Casaldàliga que “la vocació ve en el seu si de la resposta a la crida d’una vida i una acció al servei dels altres”. I reconeix que “pels missioners claretians, Pere Casaldàliga ha estat sempre un referent des de la seva tasca missionera, des de la seva tasca profètica i des del seu servei de bisbe a l’Araguaia, a São Félix”.
El claretià lleidatà Josep Maria Abella, que va ser el màxim responsable mundial dels Missioners Claretians entre el 2003 i 2015, parla de Pere Casaldàliga com “un referent segur pels qui vulguin seguir incondicionalment Jesús”. Abella és actualment bisbe de Fukuoka, al Japó, i descriu Casaldàliga com “una persona de gran cor en el qual acollia a tots per guanyar-los a tots per a la causa del Regne, una causa que agermana persones de diferents religions i ideologies i de grups molt diversos”.
El claretià Joan Soler, de l’Associació Araguaia amb el bisbe Casaldàliga, assenyala “les raons pràctiques que ens fan veure la profunditat i vigor profètics de la vida, la paraula, l’acció del bisbe Pere”. En destaca el compromís “amb els petits pagesos, amb els sense terra” i també “amb els indis, els indígenes, els karajàs, els tapirapé, els xavante” que considera “guardians de la terra, dels rius, de la selva”. Reconeix “la nosa que ha fet el bisbe i germà Pere”, entre d’altres, per “voler una Església vestida d’Evangeli i sandàlies” i per “denunciar constantment el pecat estructural del capitalisme causant de tant dolor i tanta mort”.
Els Missioners Claretians són una congregació religiosa fundada per Sant Antoni Maria Claret a Vic el 1849, amb el nom inicial de Missioners Fills de l’Immaculat Cor de Maria. Actualment hi ha 3.100 missioners claretians repartits en més de 60 països dels cinc continents i organitzats en unes 350 comunitats. Són religiosos amb vocació de transmetre i comunicar la Paraula de Déu al món d’avui. La província de Sant Pau integra les comunitats de Catalunya, Euskal Herria, França i Itàlia. La seva activitat es concreta amb l’atenció pastoral de parròquies, en escoles i centres de lleure, en diverses entitats de promoció social i solidàries, o en iniciatives vinculades a la cultura i la comunicació.
Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número
o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.