Salta al contenuto principale
2 Catalunya Religió Mer 23/11/2022
papa-comissari-caritas
Fotografia: Vatican News.

Vatican News El papa Francesc ha decretat impulsar un procés de renovació de Caritas Internationalis, un organisme que depèn de la Cúria Vaticana. Ho ha anunciat a través d'un decret que ha publicat la Santa Seu aquest dimarts al migdia després de constatar la necessitat d'enfortir especialment la gestió de persones. En el marc d'aquesta renovació, el Papa ha nomenat Francesco Pinelli com a comissari extraordinari per potenciar el servei de l'organització. 

A través del nou decret del Papa, Caritas Internationalis (CI) es disposa a una administració temporal. Un moviment que s'ha decidit per millorar el compliment de la missió d'assistència. Segons el document, per aconseguir-ho “sembla necessari revisar l'actual marc reglamentari per fer-ho més adequat a les funcions estatutàries de l'organització, així com preparar-ho per a les eleccions que se celebraran durant la propera Assemblea General”.

Per tal de rellançar el servei de la institució a tot el món, el pontífex ha designat, amb entrada en vigor aquest mateix dia 22 de novembre, Francesco Pinelli com a comissari extraordinari. Serà assistit per María Amparo Alonso, actualment directora d'incidència de CI, i pel jesuïta Manuel Morujão per a l'acompanyament personal i espiritual de l'equip.

Mentre duri aquest període de reorganització de CI, s'ha decidit el cessament dels rols directius actuals de l'organització. El document detalla, però, que “la mesura no tindrà impacte en el funcionament de les organitzacions membres i en el servei de caritat i solidaritat que duen a terme arreu del món". És més, "servirà per reforçar aquest servei”, deixa escrit la Santa Seu.

Pinelli i Alonso gestionaran les operacions de CI “per assegurar estabilitat i lideratge empàtic”. Treballaran per completar les candidatures i el procés d'eleccions de les noves autoritats, a efectuar-se durant la propera Assemblea General el maig de 2023. En la preparació d'aquest esdeveniment, el comissari serà recolzat pel cardenal Luis Antonio G. Tagle, qui actuarà de pont entre les esglésies locals i les organitzacions membre de Càritas Internacional.

“S'han observat deficiències en els procediments de gestió de Caritas Internationalis”

Càritas Internacional està sota l'autoritat del Dicasteri per al Servei del Desenvolupament Humà Integral (DSDHI). A l'inici d'aquest any 2022, aquest dicasteri va encarregar una avaluació sobre l'ambient de treball al Secretariat General de CI d'acord amb els valors catòlics de "dignitat humana i respecte per cada persona". L'estudi va ser realitzat per un equip d'experts independents. L'equip va comptar, a més d'amb Pinelli, amb els psicòlegs Enrico Parolari i Francesca Busnelli, en diàleg tant amb els empleats actuals de Càritas com amb els antics col·laboradors.

D'aquest treball en equip, explica un comunicat del DSDHI, no van sorgir evidències sobre mala gestió financera ni comportaments inapropiats de caràcter sexual, però sí que es van evidenciar altres temes importants i àrees d'atenció urgent. "S'han observat deficiències en els procediments de gestió, que també han tingut un efecte negatiu en l'esperit d'equip i la moral del personal”, afirma el dicasteri.

El Dicasteri per al Servei del Desenvolupament Humà Integral és una entitat que, d'acord amb la nova constitució de la Cúria Romana, Praedicate Evangelium, “exerceix les competències reservades a la Santa Seu per dret a erigir i supervisar les associacions internacionals de caritat i els fons constituïts amb les mateixes finalitats, segons el que estableixen els respectius estatuts i en compliment de la normativa vigent”.

Uns col·laboradors amb una llarga trajectòria

Pier Francesco Pinelli és un professional italià, llicenciat en enginyeria, format en espiritualitat ignasiana, que des de jove ha estat actiu en l'àmbit del voluntariat amb persones reintegrades de la drogodependència, en la cooperació al desenvolupament, en el suport a obres missioneres i en catequesi.

María Amparo Alonso és economista per la Universitat d'Extremadura, a Espanya. En els seus 28 anys de treball amb diferents organitzacions membre de Càritas a tots els nivells (parroquial, diocesà, nacional i internacional), ha dedicat 15 anys a més de 14 països del continent africà, amb especial atenció a projectes de desenvolupament integral, capacitació, drets humans, comunicació i gestió, i ha col·laborat amb diverses universitats i programes de formació en organitzacions civils.

El pare Manuel Morujão, originari de Portugal, és superior de la residència S. Pedro Canisio, prop del Vaticà. Ha realitzat treball pastoral i espiritual a Goa, Cap Verd i Portugal. Va ser encarregat pel papa Francesc com a Missionari de la Misericòrdia i ha servit com a provincial de Portugal.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Immagine
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.