Salta al contenuto principale
Catalunya Religió
sinode-bisbes-2019
Fotografia: Sínode dels Bisbes 2019 | Vatican News.

VATICAN NEWS "Els fruits del procés sinodal iniciat són molts i això exigeix un moment de maduració". Així ha explicat el papa Francesc la decisió d'allargar el Sínode dels bisbes fins al 2024. Un anunci que ha fet al final de l'Àngelus que ha tingut lloc a la plaça de Sant Pere del Vaticà aquest diumenge. Amb aquest canvi, l'assemblea que el Papa va convocar pel 2023 tindrà dues sessions: la primera del 4 al 29 d'octubre d'enguany i la segona l'octubre del 2024.

"El camí sinodal requereix no tenir pressa", ha subratllat el Papa en acabar l'Àngelus. La decisió d'allargar aquest procés d'escolta respon a tenir "un temps més ampli de discerniment". "Confio que aquesta decisió afavoreixi la comprensió de la sinodalitat com a dimensió constitutiva de l'Església", ha dit. El pontífex vol que tothom visqui la sinodalitat "com a germans i germanes que donen testimoni de l'alegria de l'Evangeli".

Per fer efectiu aquest canvi, un comunicat de la Secretaria General del Sínode explica que el papa Francesc es va remetre a la Constitució Apostòlica Episcopalis Communio, que contempla aquesta possibilitat a l'article 3.

En el mateix comunicat es llegeix que la decisió del Papa neix del desig que el tema de l'Església sinodal, per la seva amplitud i importància, sigui objecte d'un prolongat discerniment. "No sols per part dels membres de l'Assemblea Sinodal, sinó de tota l'Església”, remarca el text. Una decisió “en continuïtat amb l'actual camí sinodal”. La Secretaria subratlla que el Sínode no és un esdeveniment. Parla d'un procés, en el qual tothom està cridat a "caminar junt cap al que l'Esperit Sant l'ajuda a discernir”. Per això, l'Assemblea General Ordinària del Sínode dels Bisbes assumirà també una dimensió processal, configurant-se com "un viatge dins d'un viatge", per a afavorir una reflexió més madura "per al bé més gran de l'Església".

La Secretaria General del Sínode també anuncia que en les pròximes setmanes es definirà millor la celebració de les dues sessions de la XVI Assemblea General Ordinària del Sínode dels Bisbes i el temps intermedi.

Un procés que passa per les esglésies locals, les diòcesis i les assemblees continentals

La XVI Assemblea General Ordinària del Sínode dels Bisbes, convocada pel papa Francesc el 2021, porta per lema 'Per una Església sinodal: comunió, participació, missió'. Aquest Sínode va començar amb un procés d'escolta a les esglésies locals. Un treball que, després de passar per les diferents diòcesis, van continuar fins a 112 de les 114 Conferències Episcopals de totes les Esglésies Catòliques Orientals.

Totes elles van realitzar un discerniment a partir del sorgit a les parròquies i esglésies locals. Ara, el Sínode continua amb una etapa continental que culminarà amb la celebració d'Assemblees Sinodals Continentals, entre gener i març de 2023. S'han convocat "per a revisar el camí recorregut, per a continuar l'escolta i el discerniment a partir del Document de l'Etapa Continental amb l'objectiu d'aconseguir una etapa final en aquest camí espiritual", detalla la Secretaria General del Sínode.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.