Salta al contenuto principale
El budisme primerenc i la tradició theravada
Data de l'esdeveniment
Nom del lloc
▶️
Adreça (carrer i número)
Tarragona
Telèfon
Cristina Jacas - 977 779 966
Municipi
Tarragona
Nom de l'entitat organitzadora
Fundació Dharma-Gaia i Fundació Universitat Rovira i Virgili
Diòcesi on es realitza l'esdeveniment
Temàtica

El budisme primerenc i la tradició theravada

Curs en línia organitzat per la Fundació Universitat Rovira i Virgili i la Fundació Dharma-Gaia

La Fundació Universitat Rovira i Virgili (FURV) i la Fundació Dharma-Gaia (FDG) han establert un ampli conveni de col·laboració per tal de promoure l’estudi del budisme en espanyol mitjançant una sèrie de cursos acadèmics, la publicació de llibres, conferències i d’altres activitats educatives. Després de l’èxit del primer curs titulat El budisme: de les seves arrels doctrinals a l’experiència viscuda, que va comptar amb 50 alumnes i una valoració molt positiva per part de tots els participants, la FURV i la FDG han posat en marxa un nou programa més extens de tres cursos independents titulat Estudis sobre les tradicions del budisme i la meditació, que s’impartirà entre l’octubre del 2022 i el desembre del 2023, amb la intenció d’oferir un panorama el més complet i exhaustiu possible del budisme i de les tradicions que el componen. Concretament, es tractaran el budisme primerenc i la tradició theravada, els budismes mahayana i vajrayana, i el budisme modern.

El primer curs d’aquesta nova edició, “El budisme primerenc i la tradició theravada: ensenyaments i pràctiques” ha estat organitzat dins el marc de la Fundació URV pel Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social de la URV i és dirigit pel professor Jaume Vallverdú Vallverdú, doctor en Antropologia Social i Cultural i professor del Departament dAntropologia, Filosofia i Treball Social de la URV.

El curs es podrà seguir en directe i les sessions quedaran gravades per visualitzar-les durant la durada.

Descripció del curs

Aquest és un curs teoricopràctic dissenyat per proporcionar una visió concisa però completa i íntegra del budisme primerenc. Després d’una descripció de la vida del Buda, coneixerem les doctrines fonamentals del budisme antic, entre elles, el principi de l’origen codependent, les tres marques de l’existència, el no-jo (anattā) i l’anàlisi de la individualitat empírica, les quatre nobles veritats i el concepte de nibbāna com a ideal soteriològic budista. Continuarem narrant la història del primer budisme i, en particular, l’evolució de la tradició theravada, l’única supervivent de les escoles que formaven el budisme primigeni. Les explicacions doctrinals s’alternaran amb la lectura de suttes, fragments de textos clàssics com el Dhammapada, Les preguntes del rei Milinda, i extractes de comentaris cèlebres com el Visuddhimagga. El curs té un vessant pràctic i vivencial, amb tallers de meditació theravada conduïts per guies amb gran experiència.

Idioma i àmbit:
S’imparteix en espanyol i s’adreça a estudiants i públic en general altament interessats en la temàtica.

Durada:
El budisme primerenc i la tradició theravada: ensenyaments i pràctiques tenen una durada de 60 hores lectives, equivalents a 6 crèdits ECTS. Es faran 5 hores setmanals de classe a través del campus virtual (Moodle) de la URV repartides en dos dies.

Dates i horari:
El curs s’impartirà del 29 de setembre al 20 de desembre del 2022. L’horari de tarda, de 16:00 a 18.30 (Hora a Espanya), segons calendari, permet que el puguin seguir els alumnes de Llatinoamèrica.

Ubicació: campus virtual (Moodle)
El format del curs és virtual i consta de dues sessions per videoconferència a la setmana. Totes les sessions lectives quedaran gravades perquè els alumnes les puguin visualitzar durant el curs.

Matrícula:
El curs ofereix un nombre limitat màxim de 50 places a cobrir per rigorós ordre de matriculació. El cost de la matrícula és de 180€.

Requisit d’admissió:
L´únic requisit per al´admissió al curs és haver superat el nivell d´ensenyament secundari.

Requisits necessaris per complir els requeriments de finalització:
Un mínim de 70% assistència en línia.

VEURE FITXA TÈCNICA I FORMULARI D’INSCRIPCIÓ

Correu electrònic
cristina.jacas@fundacio.urv.cat