Salta al contenuto principale
Catalunya Religió

(Fundació “la Caixa”) Quines són les possibles solucions per aconseguir una sostenibilitat alimentària? Aquesta és la temàtica que abordarà, mitjançant les veus de professionals de l'àmbit científic, el nou cicle de conferències de La Fundació "la Caixa" que organitza al CosmoCaixa.

Un repte tan complex com fer una transició cap a una alimentació més sostenible que millori les economies locals i la salut de les persones i del conjunt del planeta requereix la implicació de múltiples actors i disciplines diverses, per la qual cosa les persones que hi estan convidades explicaran com apropar-se a aquesta meta.

‘(SOS)tenibilitat alimentària’ posarà sobre la taula les paradoxes que envolten el sistema alimentari avui dia: coexistència de fam i obesitat, sobreexplotació de recursos naturals, malbaratament de menjar o grans emissions de gasos amb efecte d’hivernacle.

En aquest cicle col·labora el CIB·Culinary Institute of Barcelona i hi participa directament Diletta Parente, especialista en innovació i alimentació sostenible, coordinadora dels continguts, que dirigirà i moderarà cadascuna de les sessions.

Desafiaments nutricionals

Actualment, en el món coexisteixen fam i obesitat i la malnutrició és un greu problema global. Les dietes pobres en nutrients provoquen l’aparició de malalties com l’obesitat o la diabetis i l’excés d’ingesta calòrica, malalties cardiovasculars i certs tipus de càncer. L’accés a una alimentació saludable està condicionat per factors econòmics, però també per pautes culturals i formes de vida. A més, moltes dietes actuals comporten conseqüències mediambientals greus: altes emissions, pèrdua d’hàbitats i biodiversitat i problemes de salut humana.

El metge i epidemiòleg Carlos Alberto parlarà sobre quins nutrients són necessaris per a la salut humana i com aconseguir-los de manera sostenible. S’estima que el 2050 el planeta tindrà deu mil milions d’habitants, per la qual cosa cal una transformació radical en la manera de produir, processar, comercialitzar i consumir els aliments. Alimentar tota la població de manera nutritiva i sostenible requerirà millores substancials en els sistemes alimentaris mundials, regionals i locals.

Agricultura regenerativa

Al voltant d’un milió d’espècies estan en risc d’extinció des de fa poques dècades, moltes més que en tota la història humana. El sistema lineal de produir està esgotant els recursos dels quals depèn la nostra supervivència. La desforestació tropical i la destrucció d’ecosistemes es deuen en bona part a la conversió dels sòls per a ús agrícola, el qual consumeix un 69 % de l’aigua que s’extreu globalment. A més, l’ús de químics en l’agricultura i en la ramaderia provoca que el menjar sigui menys saludable i que els sòls perdin la capacitat de regenerar-se.

L’enginyer agrònom Miguel Ángel Gómez impartirà una conferència pràctica i interactiva sobre com les pràctiques regeneratives poden marcar la diferència en la recuperació dels ecosistemes del país. L’agricultura regenerativa promou la producció de menjar sostenible. Basada en la millora del sòl, augmenta la biodiversitat, controla l’erosió, l’absorció i el proveïment d’aigua i optimitza la vida del sòl mitjançant la microbiologia i la matèria orgànica.

Consum alimentari

Avui sabem que l’arrel de la fam i la pobresa no es deu al fet que no hi hagi prou menjar per a tothom, sinó a l’accés al menjar i la dependència econòmica que els països en desenvolupament tenen respecte dels més desenvolupats. El model econòmic i, per tant, també el sistema alimentari han estat creats perquè consumim més, comprem per impulsivitat i no percebem el malbaratament. Considerem els aliments de la mateixa manera que qualsevol altre producte i no en distingim el valor ètic o social.

Tot i això, la producció d’aliments consumeix el 70 % de l’aigua potable al món, ocasiona el 80 % de la desforestació tropical i emet el 30-35 % de tots els gasos d’efecte d’hivernacle. A més, segons dades de l'Organització de les Nacions Unides (ONU), cada any es desaprofita un 30 % de la producció mundial d’aliments. En aquesta conferència, la doctora en veterinària Marta G. Rivera donarà a conèixer diferents models alimentaris i aprendrem a gestionar i prevenir, mitjançant una experiència interactiva, el malbaratament d’aliments a casa nostra, ja que, amb una bona planificació, podem estalviar fins a dos mesos de menjar cada any.

Alimentar-se del territori

En aquesta sessió, Diletta Parente, el doctor en Ciències Gastronòmiques, Sergio Gil, i el fundador de Pioneers of our time, Stef van Dongen, parlaran de la importància científica de produir aliments amb l’ajuda de l’agroecologia i de consumir productes locals.

El sistema alimentari actual és insostenible i la industrialització dels aliments generalitza una dieta rendible per a les empreses d’alimentació que no és beneficiosa ni per a la nostra salut ni per al medi ambient. Cal recrear les connexions entre ingredients, territori i gastronomia. En forçar la producció de certs tipus d’aliments en qualsevol entorn natural danyem la natura, contribuïm a la desaparició d’espècies autòctones i provoquem la pèrdua de biodiversitat i d’hàbitats.

Cada zona geogràfica té les seves pròpies tradicions culinàries relacionades amb els productes de la terra i els hàbits dels seus habitants i cal estudiar les diferents variacions climàtiques i ecosistèmiques per adaptar l’alimentació a cadascuna. Per assolir una alimentació sostenible és primordial redescobrir espècies natives, conservar les llavors autòctones i preservar la biodiversitat.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.