Salta al contenuto principale

Àngelus del papa Francesc a la Plaça de Sant Pere amb motiu de la Festa de Sant Esteve protomàrtir. Dilluns, 26 de desembre de 2016.

Estimats germans i germanes, bon dia!

La joia del Nadal omple també avui els nostres cors, mentre la litúrgia ens fa celebrar el martiri de sant Esteve, el primer màrtir, convidant-nos a recollir el testimoni que amb el seu sacrifici ell ens ha deixat. És el testimoni gloriós propi del martiri cristià, patit per amor de Jesucrist; martiri que continua essent present en la història de l’Església, des d’Esteve fins als nostres dies.

D’aquest testimoni ens ha parlat l’Evangeli d’avui (cfr. Mt 10,17-22). Jesús pre-anuncia als deixebles el rebuig i la persecució que trobaran: «Sereu odiats per tots a causa del meu nom» (v. 22). Però perquè el món persegueix els cristians? El món odia els cristians per la mateixa raó per la qual ha odiat Jesús, perquè Ell ha portat la llum de Déu i el món prefereix les tenebres per amagar les seves obres malvades. Recordem que Jesús mateix, en l’Últim Sopar, va pregar el Pare perquè ens defengués del dolent esperit mundà. Hi ha oposició entre la mentalitat de l’Evangeli i la mundana. Seguir Jesús vol dir seguir la seva llum, que s’ha encès en la nit de Betlem, i abandonar les tenebres del món.

El protomàrtir Esteve, ple d’Esperit Sant, va ser lapidat perquè va confessar la seva fe en Jesucrist, Fill de Déu. L’Unigènit que ve al món convida a cada creient a escollir la via de la llum i de la vida. És aquest el significat de la seva vinguda entre nosaltres. Estimant el Senyor i obeint la seva veu, el diaca Esteve ha elegit a Crist, Vida i Llum per tot home. Escollint la veritat, ell ha esdevingut al mateix temps víctima del misteri de la iniquitat present en el món. Però en Crist, Esteve ha vençut!

També avui l’Església, per donar testimoni de la llum i de la veritat, experimenta en diferents llocs dures persecucions, fins a la suprema prova del martiri. Quants germans i germanes nostres en la fe suporten abusos, violències, i són odiats a causa de Jesús! Jo us dic una cosa, els màrtirs d’avui ho són en nombre major respecte a aquells dels primers segles. Quan nosaltres llegim la història dels primers segles, aquí, a Roma, llegim tanta crueltat amb els cristians; jo us dic: la mateixa crueltat hi ha avui, i en número major, amb els cristians. Avui volem pensar en aquells que sofreixen persecució, i ser-los propers amb el nostre afecte, la nostra pregària i també el nostre plor. Ahir, dia de Nadal, els cristians perseguits a l’Iraq van celebrar el Nadal a la seva catedral destruïda: és un exemple de fidelitat a l’Evangeli. Malgrat les proves i els perills, ells testimonien amb coratge la seva pertinença a Crist i viuen l’Evangeli comprometent-se a favor dels últims, dels més ignorats, fent el bé a tots sense distinció; testimonien així la caritat en la veritat.

En el fer espai dins el nostre cor al Fill de Déu que es dóna a nosaltres en el Nadal, renovem la joiosa i coratjosa voluntat de seguir-lo fidelment com a única guia, perseverant en el viure segons la mentalitat evangèlica i rebutjant la mentalitat dels dominadors d’aquest món.

A la Verge Maria, Mare de Déu i Reina dels màrtirs, elevem la nostra pregària, per tal que ens guiï i ens sostingui sempre en el nostre camí en el seguici de Jesucrist, que contemplem en la gruta del pessebre i que és el Testimoni fidel de Déu Pare.

Després de l'Àngelus:

Expresso vives condolences per la trista notícia de l’avió rus precipitat al Mar Negre. Que el Senyor consoli l’estimat poble rus i els familiars dels passatgers que eren a bord: periodistes, tripulació i l’excel·lent cor i orquestra de les Forces Armades. Que la Benaurada Verge Maria sostingui les operacions de recerca actualment en curs. El 2004, el Cor es va exhibir al Vaticà pel 26è any de pontificat de Sant Joan Pau II: preguem per ells.

Estimats germans i germanes,

En el clima de joia cristiana que emana del Nadal de Jesús, us saludo i us agraeixo la vostra presència.

A tots vosaltres, vinguts d’Itàlia i de diferents nacions, renovo el desig de pau i de serenitat: que siguin aquests, per vosaltres i pels vostres familiars, dies de joia i de fraternitat. Saludo i envio les meves felicitacions a totes les persones que s’anomenen Esteve o Estefania!

En aquestes setmanes he rebut molts missatges de felicitació de tot el món. No sent-me possible respondre a cadascun d'ells, expresso avui a tots el meu sentit agraïment, especialment pel do de la pregària. Gràcies de tot cor! Que el Senyor us recompensi amb la seva generositat!

Bona festa! Si us plau, no us oblideu de pregar per mi. Bon dinar i fins aviat.

Traducció: Ignasi Segura –Catalunya Religió

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.