Salta al contenuto principale
Catalunya Religió

(Arquebisbat de Barcelona) Amb el lema “Parròquies, comunitats i moviments proclamem la fe”, unes 4.000 persones es varen aplegar aquest diumenge a les cinc de la tarda a la basílica de la Sagrada Família, en la celebració central de l’Any de la Fe a l’arquebisbat de Barcelona.

La trobada va consistir en una missa en la que hi havia una àmplia representació de tota l’arxidiòcesi barcelonina, que així s’unia a la celebració de l’Any de la Fe, la proposta del Papa emèrit Benet XVI a tota l’Església per commemorar els 50 anys del començament del Concili Vaticà II.

Un dels moments més emotius de l’acte va ser el de la proclamació i confessió de la fe, en sintonia amb el lema de la trobada. El jesuïta Enric Puig, secretari general de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, va ser l’encarregat d’explicar el sentit del gest que s’anava a fer. Seguidament, un grup de deu joves dansaires del esbart dels Lluïsos d’Horta –nois i noies- varen avançar pel passadís central de la basílica portant una torxa encesa –símbol de la fe- tot interpretant una dansa al ritme d’una música adient, la dasça era una interpretació de la joia d’haver rebut la llum de la fe cristiana a la nostra terra.

Quan els dansaires varen arribar a l’altar, el cardenal va dir a tota l’assemblea: “Aquesta torxa simbolitza la fe que hem rebut de Crist i dels Apòstols i que ara professarem, tot sentint-nos en comunió amb els nostres avantpassats que han professat aquesta fe amb una actitud compromesa i evangelitzadora”. I tota l’assemblea va cantar el Credo amb la coneguda melodia de mossèn Lluís Romeu, tan popular a Catalunya.

Els textos de la missa van ser els propis del diumenge de la Santíssima Trinitat, que s’esqueia aquest diumenge. Amb el cardenal varen concelebrar el bisbe auxiliar, Sebastià Taltavull; els vicaris episcopals Jesús Sanz, Joan Cuadrench, Lluís Ramis, Salvador Bacardit i Segimoon Garcia; el vicari judicial, Santi Bueno; el secretari general de l’arquebisbat, Sergi Gordo, i una trenta de preveres, entre ells provincials com el dels escolapis i els franciscans, i amb la participació d’un grup de diaques.

La Delegació de Joventut de la diòcesi es va unir a la celebració organitzant la que varen anomenar “Gincana del Credo”, que varen iniciar a les 10 hores del matí a la Barcelona Vella –a l’església de Santa Anna- i després de fer diverses activitats pels carrers de l’Eixample la varen culminar oferint les activitats al cardenal, per les paraules d’un dels joves participants, en el moment de la presentació de les ofrenes.

“Estem contents d’haver rebut la fe cristiana, que acollim com un do de Déu; aquesta fe la volem tenir en el cap, però també en el cor; que, com feien els primers cristians – i ens ha recordat Benet XVI- calia aprendre memòria el símbol de la fe per recitar-lo sovint; i que, sobretot en ocasió de celebrar l’Any de la Fe, la volem professar sense pors i sense complexos”.

El doctor Martínez Sistach també va dir que “la fe s’enforteix tot donant-la” i recordà que el primer objectiu del Pla Pastoral de l’arquebisbat proposa “anunciar Jesucrist als qui no el coneixen” i que el tercer objectiu uneix la fe i la pràctica de la caritat perquè proposar l’exercici de la solidaritat com a expressió de la fe cristiana. Remarcant també la urgència d’aquest propòsit en aquests moments de greu crisi econòmica amb tants sofriment de moltes persones i famílies.

La quantia de la col"lecta feta en el moment de l’ofertori aquesta vegada es va destinar a l’Obra Pontifícia de la Propagació de la Fe en els països més pobres del món.

El cardenal a l'homilia va utilitzar el català i el castellà, gest repetit també en diferents moments de la missa, en les pregàries i els cants, que foren dirigits per Xavier Morlans. La celebració s’inicià amb l’estrena de la versió popular de l’himne a la Sagrada Família i es va cloure amb el cant del “Rosa d’abril”, el Virolai dedicat a la Mare de Déu de Montserrat. El cardenal de Barcelona, en el moment del comiat final va dir. “Marxem contents de ser cristians, d’haver rebut aquest do que agraïm al Senyor i tot desitjant que siguin molts més els qui puguin acollir també rebre aquest do de la fe”.

L'acte es va poder seguir en directe per la web de la Sagrada Família i per CatReligióTV

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.