Pasar al contenido principal
Catalunya Religió
Fotografia: Jordi Longás.
Galeria d'imatges

(Laura Mor –CR) Què pot aportar l’art en l’actual crisi ecosocial i espiritual? Amb aquest repte de fons el monestir de Sant Benet ha acollit aquest diumenge la primera trobada d’Art Laudato si’. Una vintena de persones vinculades al món cristià i a l’espiritualitat ecosocial, artistes de diferents disciplines, s’han reunit per veure quin ressò té l’encíclica del papa Francesc en el món de l’art.

“Hi hem posat els ingredients del compartir, la natura i l’obertura al transcendent i hi ha hagut resposta, interès i bona disposició”, explica la coordinadora d’aquesta iniciativa, Roser Bosch. Forma part del grup de treball Ecologia i Justícia, de Justícia i Pau Barcelona. Juntament amb el consiliari de l’entitat, Josep Maria Fisa, i la vicepresidenta, Maria Bargalló, valoren aquesta primera convocatòria com una “trobada propera i enriquidora”.

A la convocatòria, Justícia i Pau ha convidat “artistes que senten la natura com especial font d’inspiració per a la seva obra i que viuen una espiritualitat propera a l’encíclica Laudato si”, més enllà del seu currículum.

L’abadessa Maria del Mar Albajar ha acollit el grup al matí, en arribar al monestir de Sant Benet de Montserrat. La jornada s’ha iniciat amb una passejada pel bosc, amb la presentació dels murals de ceràmica de la beneta Regina Goberna i de l’escultura de Madola que es troben en el monestir, amb la guia i el comentari de la seva autora. En la petita porxada de què disposen, han fet una estona de silenci i contemplació.

L’art com a eina de transformació social

Bargalló ha exposat com ressona l’encíclica Laudato si’ amb la vivència de la natura i des de l’art. I en un segon moment s’ha obert un diàleg entorn al nucli de la trobada: “Veure de quina manera la vivència artística de la natura pot ser inspiració i llevat de transformació del món d’avui”, explica Bosch. Per dinar han compartit una paella de residu zero i han discernit sobre projectes de futur.

Ara els toca ordenar les reflexions. En breu elaboraran un document recollint les aportacions de la trobada i es tornaran a reunir a la tardor a Montserrat per traçar les primeres accions. Entre d’altres idees, han proposat de fer una exposició itinerant i una acció compartida d’art en la natura.

Han col·laborat en l’organització de la trobada l’antropòleg i filòsof dedicat a l’ecosofia Xavier Perarnau i l’artista ceramista Regina Goberna, que és monja de Sant Benet. Com a artistes convocats, s’hi han sumat, de l’àmbit de la fotografia, Jordi Longás; de l’escultura, la pintura i el muralisme, Josep M. ForcadaM. Àngels Domingo, Lau Feliu i Josep Minguell; de la ceràmica, les arts plàstiques, tàctils i visuals, Montserrat Viñas, Guido Dettoni i Josep Maria Codina; de la pintura i la il·lustració, Montserrat Cabo i Carme Solé; de la música, Neus Santasmasas; de l’escriptura, Roser Solé i de la dansa, les arts escèniques i performatives, Anna Caixach i Anna Jarque, a més a més de Mercè Solé, vinculada també al grup que ha organitzat la trobada i sensible al món de les arts. També s’han interessat per la iniciativa el músic Jordi Vallespir, l’artista i poetessa Goretti Pomé i, del món de la fotografia, Esther Borrego.

Comunitats cristianes ecosolidàries

El 2016 Justícia i Pau va iniciar el grup de treball d’Ecologia i Justícia per aprofundir i donar a conèixer l’encíclica Laudato si’ i promoure el que consideren “la seva revolucionària perspectiva”. En concret, la indestriable relació entre la crisi social i la crisi mediambiental, i la implicació que té en aquestes crisis la dimensió espiritual.

En els darrers cinc anys han desenvolupat diversos projectes, entre els quals la xarxa de comunitats cristianes ecosolidàries, conegudes amb el nom d’Ecoparròquia. També coordinen la Xarxa Laudato si’, amb d’altres entitats de la diòcesi de Barcelona que aquests dies ha engegat la campanya ‘La conversió ecològica és possible’.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Imagen
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.