Salta al contenuto principale
Catalunya Religió
esglesia-necesitada-acte-icab
Fotografia: Arquebisbat de Barcelona.

Arquebisbat de Barcelona El pati de les columnes de l’ICAB ha acollit la presentació de l’Informe de Llibertat Religiosa de la fundació pontifícia Ajuda a l’Església Necessitada. L'acte ha posat de manifest que la llibertat religiosa al món agonitza. Aquest dret humà fonamental no existeix en un de cada tres països (31%), és a dir, en 61 dels 196 països.

Després de començar l’acte d'aquest dimecres amb la benvinguda de Cristina Coll, delegada d’Ajuda a l’Església Necessitada a Barcelona; José María Gallardo, director d’Ajuda a l’Església Necessitada a Espanya, ha presentat les conclusions d’aquest informe, que acosta a la dramàtica situació que viuen països com Nigèria. Ha destacat que l'ajuda, primerament a través de l’oració o temps, i després econòmica, pot canviar la situació.

Gairebé 4.900 milions de persones, el 62% de la població mundial, viu en països amb greus violacions a la llibertat religiosa. L’Informe de Llibertat Religiosa al Món 2023 (ILR 2023) d’Ajuda a l’Església Necessitada també revela que la persecució per causa de la fe s’ha aguditzat i ha augmentat la impunitat.

L’estudi abasta el període de gener del 2021 a desembre del 2022 i és l’únic realitzat per una organització no governamental que analitza el compliment i les violacions d’aquest dret, recollit a l’article 18 de la Declaració Universal dels Drets Humans, per a tots els credos i a tots els països del món.

Les comunitats religioses minoritàries estan cada vegada més asfixiades

A 61 països la discriminació i la persecució són clarament evidents i en 49 d’ells és el mateix govern el que persegueix o assassina els fidels amb escassa o nul·la resposta per part de la comunitat internacional.

Segons el mapa elaborat a l’ILR 2023, 28 estats integren la llista dels països on hi ha persecució religiosa, l'any passat n'eren 26. Aquests són els més perillosos del món per practicar la fe lliurement. I en 33, tres menys que en l'any passat, es produeixen un empitjorament clar de la situació.

Amb cada edició de l’ILR alarma el deteriorament d’aquest dret fonamental, que està en caiguda lliure: en 47 dels països categoritzats, la llibertat religiosa ha empitjorat i només en 9 la situació ha millorat. Una de les principals conclusions de l’Informe apunta que les comunitats religioses minoritàries estan cada vegada més asfixiades amb el perill, en molts casos, de la seva pròpia extinció. Aquesta situació es produeix per la combinació d’atemptats terroristes, atacs al seu patrimoni cultural i símbols religiosos, proliferació de lleis anticonversió i restriccions financeres.

L’acte ha finalitzat amb una oració pels cristians perseguits i per la pau encapçalada pel bisbe auxiliar de Barcelona, David Abadías, qui ha presidit l'acte. També hi ha participat el capellà nigerià, Kenneth Iloabuchi.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.