Salta al contenuto principale
Catalunya Religió
Victor_Codina
Fotografia: Jesuïtes.

CR El jesuïta Victor Codina ha mort a l'edat de 92 anys aquest dilluns a la nit a Barcelona. El Centre d'Estudis Cristianisme i Justícia ho ha comunicat a través de les seves xarxes socials: "La seva petjada intel·lectual i humana ens segueix animant en la tasca de promoure la fe i la justícia". Una tasca a la qual es va dedicar al llarg de tota la seva vida.

El teòleg i filòsof jesuïta va viure a Bolívia durant més de 35 anys. Va començar el viatge de la seva vida el 1982 i allà va treballar amb sectors populars i en la formació de laics a Oruro i Santa Cruz. Va ser professor de teologia a la Universidad Católica Boliviana de Cochabamba. Una feina que va alternar amb el treball pastoral en barris populars.

La seva experiència a Bolívia el va portar a participar en el Sínode de l'Amazònia. El papa Francesc el va nomenar perit i ell es va desplaçar a Roma per participar en les sessions del Sínode. Prèviament, havia format part del grup d’experts encarregat d’elaborar el document preparatori Instrumentum Laboris.

Al Sínode, Codina va remarcar el paper determinant de les dones indígenes. Reconeixia que elles eren "protagonistes de l'evangelització en l'Amazònia”. Per a ell, l'evangelització sempre actuava des de baix, des dels pobres, des dels diferents, des dels indígenes i, especialment, des de les dones.

En tornar a Barcelona va recollir l'experiència i en va fer balanç. "L'Amazònica està en una situació gravíssima i els pobles amazònics estan amenaçats de mort", avisava el 2019. Amb tot, va defensar el treball fet al Sínode i lamentava que se'n fes una lectura reduccionista

També se'l va vincular a la teoria de l'alliberament i sempre va defensar una Església oberta als pobres i respectuosa als indígenes. "Quan un està en una Església tancada en si mateixa, pensa que allò és l'única cosa que hi ha, quan l'Església surt, s'adona que l'Esperit està també allà on va", explicava en una entrevista pels jesuïtes de Llatinoamèrica el 2019.

Una vida dedicada a la teologia

Víctor Codina estudia filosofia i teologia a Sant Cugat, Innsbruck i Roma. Es doctora en Teologia per Roma (1965), i és professor de teologia a Sant Cugat mentre viviu a l'Hospitalet i Terrassa. Després del seu viatge a Bolívia, el 2018 torna a Barcelona on resideix els seus darrers anys.

Temàtica
Institucions

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.