Salta al contenuto principale
Catalunya Religió
escolanet-almoiner

Find out more

Víctor Rodríguez –CR Encara se’n troben en certes esglésies i parròquies, no pas gaires. En algunes, depenent de la seva situació, han donat el primer ensurt a fidels despistats que en la penombra d’un temple se l’han trobat de cop. Avui, a la col·lecció d'articles 'Coses d'Antes' de Catalunya Religió, parlo dels escolanets almoiners. Unes figures d’un metre i escaig d’alçada i fabricades en cartó pasta que recullen donatius als peus de la capella d’un sant o d’una Mare de Déu.

Aquestes caixes d’almoines en forma de petit acòlit tenen la virtut de cridar l’atenció per la seva mida i pel seu realisme. A diferència de les caixetes d’almoines encastades a les parets, l’originalitat de la figura de l’escolanet repentinat i vestit amb alba i roquet crida més l’atenció i, per tant, augmenta la possibilitat d’un donatiu. Posar-hi una moneda té la seva gràcia.

Un altre dels avantatges és que, malgrat ser una figura un xic pesada, és mòbil. En conseqüència, depenent de les necessitats de la parròquia, es pot moure i posar-la en diferents llocs d’un temple, depenent del pas de la gent. Però dissortadament, ja sabem que, tot el que no està encadenat, és susceptible de ser robat.

Un escolanet almoiner perdut i retrobat

Aquest fet va portar que la figura de l’escolanet fos la trama central del famós llibre Mossèn Tronxo de Josep Maria Ballarín. L’escolanet de la parròquia va ser segrestat i en va derivar tota una investigació fins que en acabar la novel·la es descobreix on havia anat a parar (bastant lluny, ja els ho dic). No seré jo qui desvetllarà, als pocs que no deuen haver llegit aquest best-seller de 1990, què va passar finalment i com va acabar la cosa.

El que sí que puc explicar-los és que aquests escolanets almoiners segueixen donant titulars a la vida real. Si no, que els ho diguin als fidels del Santuari de Rocaprevera, a Torelló. Fa poc els el varen robar i al cap d’un mes, destrossat, el van trobar.

Qui en vulgui un de nou, no cal que el robi. El pot comprar al taller de l’Art Cristià d’Olot, encara en fabriquen i al gust del client.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.