Salta al contenuto principale
Catalunya Religió

(Episcopus) Vic acull durant tres dies a experts i investigadors dins el marc del Congrés Internacional “Episcopus. La diòcesi de Vic i l'Església a Catalunya en el context europeu”. “Compta amb participants d’arreu provinents de Bèlgica o fins i tot dels Estats Units. La idea fonamental del Congrés és obrir la història del Bisbat a tothom: filòlegs, historiadors, arqueòlegs, pedagogs o a qualsevol que hi pugui aportar la seva part de coneixement”, explica Marc Sureda.

El congrés, que ha començat avui dimecres 29 de novembre i s’allargarà fins divendres 1 de desembre, s'emmarca dins el projecte Episcopus que lidera el Bisbat de Vic per a commemorar els aniversaris de quatre bisbes fonamentals per a la història de la diòcesi de Vic i de Catalunya: Cinidi (516), Oliba (1018-1046), Veyan (1784-1815) i Torras i Bages (1899-1916).

Quatre línies de coneixement per donar forma a una amplitud cronològica de més de 1.000 anys

En lloc de seguir un ordre estrictament cronològic, el Congrés s’ha estructurat en quatre àrees de coneixement repartides en "Societat i política", "Art i patrimoni", "Pensament i educació" i "Llengua i literatura". “Cada sessió compta amb una ponència introductòria que donarà el punt de vista més ampli d’aquell àmbit i que permetrà emmarcar el tema”, explica Carme Sanmartí. Hi haurà 23 comunicacions amb investigadors i experts que aportaran el coneixement dels estudis que estan fent i que permetran entendre l'aportació de la Diòcesi de Vic a la història de l'Església i de Catalunya.

“És una oportunitat per cobrir les llacunes de la història del Bisbat amb la informació que els experts aportaran”, apunta Marc Sureda. A més a més és un congrés amb un important caràcter territorial perquè per cobrir una amplitud cronològica que va del segle VI al segle XX explica Carme Sanmartí que “s’ha comptat amb la col·laboració de moltes entitats i centre d’estudis comarcals”. Totes les contribucions al Congrés seran el punt de partida perquè després de la celebració d’aquest es pugui editar un llibre científic que reculli tot el coneixement que es comparteixi al llarg d’aquests tres dies.

El paper fonamental de les dones del Bisbat de Vic

Per dividir l’amplitud cronològica de la diòcesi de Vic els períodes dels quatre bisbes Cindi, Oliba, Veyan i Torras i Bages són un punt fonamental, però la llarga història del Bisbat la conformen molts aspectes, molta gent i moltes comunitats. “Mentre les dones eren a casa, les monges eren la part femenina visible de la societat”, puntualitza Carme Sanmartí. En la sessió de divendres a les 12h a la UVic, Araceli Rosillo oferirà una comunicació sobre "Donades, canongesses i monges: la vivència espiritual femenina al Bisbat de Vic (segles XIII-XVI)", i Carme Sanmartí parlarà d'"Els nous ordes femenins en el segle XIX al Bisbat de Vic".

Interacció entre el marc institucional de l’església i la realitat social

Per a preparar la part més acadèmica d’aquestes jornades, el Bisbat ha treballat en col·laboració amb la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya amb qui el passat dia 17 de novembre va formalitzar la signatura d’un conveni. “Precisament per aconseguir la interacció dels agents del marc institucional de l’església amb la realitat social del territori a l’Institut Superior de Ciències Religioses de Vic ens ha anat molt bé treballar la part més acadèmica amb la Universitat.”

La inauguració del Congrés ha tingut lloc avui dimecres 29 de novembre a la Sala Sínodes del Palau Episcopal amb una conferència de Paul Freedman de la Universitat de Yalle. Totes les intervencions han estat encomanades a especialistes de referència en diferents matèries de l'interès del simposi, entre els quals també destaquen Mn. Antoni Pladevall que ha fet el parlament inaugural, Ramon Ordeig que explicarà qui ha estudiant els bisbes de Vic i per quins motius, Josep Moran que farà referència a la història de la llengua, Imma Ollich, Montserrat de Rocafiguera i Irene Llop, investigadores de la història urbana de Vic que oferiran una ponència-visita per la ciutat, o la intervenció de Mons. Carlos Alberto Moreira Azevedo, bisbe membre del Consell Pontifici per a la Cultura de la Santa Seu, delegat del seu president Card. Gianfranco Ravasi.

La sessió inaugural s’ha celebrat a la Sala Sínodes del Palau Episcopal de Vic, les sessions 1 i 2 es faran al Seminari de Vic i les sessions 3 i 4 es faran divendres a la Sala Segimon Serrallonga de la UVic.

Territori

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.