(Laura Mor –CR) Més informació i una major col·laboració poden evitar el malbaratament de recursos i afavorir, alhora, els col·lectius més vulnerables. Aquest és l'objectiu de la segona jornada Diàlegs entitat-empresa que organitza la Fundació Banc de Recursos: promoure un canvi de consciència i generar sinergies per revertir l'actual dinàmica de consum. La jornada tindrà lloc el proper dimarts 13 a Barcelona a ESADE Fòrum.
El programa de la jornada se centra en la innovació sostenible i l'economia circular. A la Fundació Banc de Recursos en són experts. “Quan el problema ambiental i social és tan gran, necessitem fer xarxa” explica el jesuïta Jesús Lanao, director i ànima del projecte. L'entitat va ser fundada el 1996, ara fa 22 anys. L'equip el conformen 4 professionals, 53 voluntaris i 7 cooperants tècnics.
“No podem continuar amb aquesta dinàmica de consum i d'inconsciència”
Ordinadors, mobiliari, aparells mèdics, llits o vehicles agrícoles poden tenir una segona vida. Sigui en escoles i hospitals a l'Àfrica i l'Amèrica Llatina o al nostre país. Aquest pont entre donants i receptors és la principal missió de la fundació. Tot i que és una entitat laica, compta amb representants d'institucions com ESADE o l'Institut Químic de Sarrià al patronat.
“Des de la perspectiva cristiana és claríssim que no podem continuar amb aquesta dinàmica de consum i d'inconsciència”, apunta. És el mateix pensament que el papa Francesc va descriure a l'encíclica Laudato si', on posava de relleu la necessitat d'una ecologia integral. Una línia de treball basada en el compromís cristià i que ha de vetllar, també, per reduir la petjada ambiental.
Amb el projecte Pont Solidari, la Fundació Banc de Recursos ha vehiculat equipaments, mobiliari i maquinària entre empreses que ja no en feien ús. I entitats socials els hi han pogut donar una segona vida. “Avui al Sud valoren la feina d'assistència tècnica; que els voluntaris puguin fer un servei d'assessorament in situ”. Lanao posa com a exemple el cas recent de la instal·lació d'un sistema de reg a l’Escola Agrícola de Tatemoë a Kyabé, al Txad.
Intercanvi i durabilitat
Però no només treballen amb països deu Sud. A Catalunya hi ha més d'un centenar d'entitats receptores. Posen en valor l'intercanvi, al durabilitat dels objectes que serveixen per a la vida diària. “És un petit gra de sorra”, apunta Lanao. L'entitat apunta que, en l'exercici d'un any, van evitar l'emissió de 612.576,27 kg. de CO2 (*) a l’atmosfera i van calcular que s'haurien necessitat 31.120.744,69 arbres durant un dia per absorbir aquesta quantitat de diòxid de carboni.
Des de fa tres anys també compten amb el projecte del Pont Alimentari, que vetlla per evitar el malbaratament del menjar. Les dades del 2017 indiquen com van multiplicar per quatre la quantitat d'aliments recuperats. Van derivar 249.058 kg d'aliments a entitats socials. Això va implicar 76 establiments donants i 34 entitats receptores.
La primera jornada Diàlegs entitat-empresa va tenir lloc l'any passat al Palau Robert. Amb el mateix objectiu: estendre la mentalitat de la reutilització i evitar que tants residus vagin a parar a la deixalleria.
Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número
o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.