Salta al contenuto principale
Catalunya Religió
justicia-pau-iran
Fotografia: Justícia i Pau.

Justícia i Pau Una recerca immediata, independent, exhaustiva i imparcial entorn de la mort de Mahsa Amini. Aquesta és la petició que ha fet aquest dimarts Justícia i Pau Barcelona a les autoritats de l'Iran arran de la detenció i l'aparent violència que va rebre Amini per incomplir les lleis sobre l'ús del vel en l'espai públic.

L'organització demana identificar els responsables, portar-los davant un tribunal competent, independent, just i imparcial. També, aplicar les sancions penals i d'una altra naturalesa, previstes per la llei. Justícia i pau estèn la demanda a qualsevol acte de violència de gènere al país.

D'igual manera, Justícia i Pau Barcelona urgeix a les institucions encarregades de mantenir l'ordre públic a detenir l'ús de la força desproporcionada, garantir el dret de les persones a la manifestació pacifica i, sobretot, a "respectar els drets humans de tots i totes les iranianes que avui aixequen la seva veu davant una institució i unes polítiques que fomenten la desigualtat de gènere".

Rebuig al comportament agressiu de la policia de la 'moral'

El dia 13 de setembre de 2022, Mahsa Amini, kurda iraniana, va ser detinguda a Teheran per la denominada policia de la 'moral' iraniana, la qual està encarregada de fer complir les lleis sobre l'ús del vel al país.

Segons testimonis, al moment de la detenció, Mahsa Amini va ser colpejada violentament i conduïda per la força al centre de detenció de Vozara, a Teheran. Unes hores més tard, va ser traslladada a un hospital a causa del greu estat de salut que presentava a causa de les ferides infligides, on va morir passats tres dies després d'haver entrat en estat de coma.

Malgrat les declaracions de la policia en les quals nega haver maltractat a Mahsa Amini, diferents sectors han aixecat la seva veu de rebuig davant aquest fet i el comportament agressiu amb el qual actuen els membres d'aquesta institució envers les dones i joves del país.

La mort de Mahsa Amini ha deslligat una onada de protestes per tot el país, els qui rebutgen el paper de la policia de la “moral”, per fomentar i perpetuar el masclisme i les conductes violentes cap a la dona. La forta repressió policial preocupa en gran manera les diferents organitzacions de drets humans, perquè aquestes contundents actuacions s'han cobrat fins al moment desenes de ferits. Segons mitjans internacionals, la xifra de persones mortes podria superar les cinquanta.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.