Salta al contenuto principale
Catalunya Religió

(Obra Social "la Caixa") Situada al barri Gòtic de Barcelona i inaugurada l’any 2013, la Fundació de l’Esperança es va posar en marxa fa cinc anys amb l’objectiu de lluitar contra la pobresa a través de l’acció social de proximitat. Durant els seus primers cinc anys, ha atès prop de 6.000 persones i més de 1.600 famílies en situació de pobresa i exclusió contribuint a millorar la seva situació personal i laboral.

El president de la Fundació de l’Esperança, de la Fundació Bancària ”la Caixa”, i de Criteria Caixa, Isidre Fainé, i el director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Jaume Giró, han visitat la Fundació de l’Esperança aquest dilluns en motiu de la reunió del seu Patronat. Acompanyats de la directora de la Fundació de l’Esperança, Llum Delàs, i coincidint amb l’aniversari del primer quinquenni de la institució, han dedicat la trobada a fer balanç de la seva activitat.

L’esperit de Francesc Moragas, fundador i inspirador de ”la Caixa”, «serveix també d’inspiració per a la Fundació de l’Esperança», assegura el president Isidre Fainé, qui recorda les paraules del fundador: «Sóc l’home més ambiciós del món. Al no tenir necessitats, he fet meves totes les dels altres». En aquest mateix sentit, Fainé afirma que «vam posar en marxa la Fundació de l’Esperança l’any 2013 amb la voluntat de fer un pas més en la nostra acció social. Volíem apropar-nos encara més als ciutadans que passen per situacions de dificultat. Tot i que alguns aspectes de la crisi potser han quedat enrere, malauradament continuen havent-hi moltes persones que necessiten que se’ls obri una porta».

Per a Jaume Giró, «aquests cinc anys d’Esperança han permès donar una resposta humana i eficaç a persones amb necessitats bàsiques no cobertes. La demanda d’ajut que hem rebut i els resultats aconseguits corroboren la importància de promoure una iniciativa d’aquestes característiques i la necessitat de seguir treballant per millorar l’autonomia i la qualitat de vida de les persones».

Per la seva part, Llum Delàs explica que «la nostra missió és escoltar la realitat empobrida de la nostra societat més propera i dur a terme el millor acompanyament possible, posant a disposició de les persones ateses tots els recursos que els permetin viure amb dignitat».

Casa de Recés, l’emancipació com a objectiu

Des del maig del 2013 fins el mateix mes del 2018, la Casa de Recés, el buc insígnia de la Fundació de l’Esperança, ha acollit un total de 94 dones d’entre 18 i 35 anys, derivades de diferents entitats socials o estaments públics, en haver complert la majoria d’edat. La casa és un recurs temporal que té com a objectiu l’emancipació de les dones en situació de vulnerabilitat. La majoria han passat per situacions de violència, addiccions o sensellarisme, per la qual cosa se les acompanya en un procés educatiu de recuperació de l’autonomia. Una tasca educativa que cobreix les 24 hores els 365 dies de l’any i que es duu a terme amb un Pla de Treball Individual adaptat a cada noia.

La infància més vulnerable

Els infants són també un dels nuclis de població més vulnerable a les situacions de precarietat econòmica, familiar i educativa. Per aquest motiu, des dels seus inicis, la Fundació de l’Esperança ha acompanyat els infants de les famílies necessitades a través del reforç educatiu (cursos, tallers, casals, etc.) i la descoberta de talents. S’han dut a terme activitats dirigides a nadons dins l’Espai Maternoinfantil de la Fundació, que en cinc anys ha acollit 192 nadons amb les seves mares, per donar-los suport en el procés de criança. A més, 245 infants de 6 a 12 anys han participat en activitats que afavoreixen la inclusió i l’èxit escolar, alhora que s’ha ajudat les seves famílies a conciliar la vida laboral i la personal. L’any 2014 es va detectar la necessitat d’obrir nous espais educatius per a adolescents, de 12 a 16 anys, que han beneficiat ja fins a 82 joves.

“+45 i més”, un servei pioner d’inserció laboral

La detecció de noves pobreses i els recursos per afrontar-les és el pal de paller de la Fundació de l’Esperança. Per això, l’any 2015 es va posar en marxa el servei “+45 i més”, un programa pioner que, en només tres anys, ha aconseguit inserir laboralment més de 200 persones majors de 45 anys que estaven en situació d’atur de llarga durada tot i tenir una formació superior o una trajectòria professional dilatada. Juntament amb la resta de serveis d’Inserció Laboral (prospecció d’empreses, formació i emprenedoria i autoocupació) en aquest quinquenni s’han atès prop de 2.500 persones, de les que s’ha aconseguit inserir laboralment gairebé un miler i s’han creat prop de 270 empreses. Per aconseguir-ho, la Fundació de l’Esperança ha pogut comptar amb la xarxa d’oficines de CaixaBank a Ciutat Vella, que ha estat alhora una font d’usuaris i de contactes amb empreses, i amb el recolzament de MicroBank pel finançament de projectes empresarials a través de microcrèdits.

Persones que ajuden persones

Totes aquestes accions s’han dut a terme amb l’ajuda de 85 persones (25 en plantilla i 60 voluntaris) que han donat suport als diferents projectes i serveis durant aquests cinc anys: des de l’acolliment de dones de 18 a 35 anys que necessiten refer les seves vides (Casa de Recés), fins al suport educatiu a infants de 0 a 16 anys, o la formació i la inserció laboral de persones en risc d’exclusió. Tot això amb una metodologia basada en l’acompanyament i l’estudi de les potencialitats de cada persona, així com el treball en xarxa amb més d’un centenar
d’entitats i empreses del barri Gòtic i de la resta de la ciutat de Barcelona. Coincidint amb el cinquè aniversari, la Fundació de l’Esperança estrena web: fundacioesperanca.org. En ell s’hi publica tota la informació relativa als diferents serveis, així com notícies i articles d’interès sobre la lluita contra la pobresa. També permet col·laborar amb la Fundació o realitzar donatius.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.