Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

El 10 de setembre es farà l’acte central de la celebració del centenari de la presència marista al Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, a La Noguera. El Monestir de les Avellanes representa un patrimoni religiós, cultural, històric i artístic i és el monestir més gran de les terres de Lleida.

Els actes s’iniciaran amb una eucaristia a dos quart d’onze, presidida per l’arquebisbe de la diòcesi d’Urgell, Joan Enric Vives. Després es farà l’acte commemoratiu del centenari amb presència de diversos representants institucionals i es presentarà el llibre La força de la fraternitat. Maristes, cent anys a les Avellanes (1910-2010) del germà marista Lluís Serra. Abans de dinar, s’inaugurarà el símbol del centenari.

Entre els assistents, a més del superior maristes, el català Emili Turú, hi haurà el pare Handgrätinger, abat general dels Premonstratesos. És l’orde fundacional del Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, l’any 1166 i que el va habitar fins a la desamortització dels béns del monestir l’any 1835. Des del 1910 els maristes han continuat la seva tasca.

Coincidint amb la data del centenari de l’arribada dels primers germans maristes a la casa, el dia 10 a la tarda també es farà un acte obert a tota la família marista. Hi estan convidades totes aquelles persones que han passat per les Avellanes els darrers anys: en una Pasqua, en una convivència, en una trobada, en un espai de formació, o per estudis en alguna etapa de la formació marista

Santa Maria de Bellpuig va ser la primera i més gran abadia premonstratesa de l’antiga Corona d’Aragó, i és el panteó dels comtes d’Urgell. Els sepulcres dels Comtes d’Urgell es troben actualment al Cloister’s Museum de Nova York. El Parlament català va votar de forma unànime per tal que la Generalitat de Catalunya gestioni el retorn d’aquests sepulcres d’alt valor artístic dintre de l’escultura gòtica catalana. El Monestir de les Avellanes ha tingut i té importància creixent en les comarques lleidatanes.