Salta al contenuto principale
Catalunya Religió

(Ramon Bassas - CR) És una tradició molt desconeguda que se celebra cada any a les Solemnes Completes de la Prioral de Sant Pere amb motiu de la Festa Major de Reus, aquest vespre, que podreu seguir en directe per streamming en aquest enllaç. Així, "representants dels poders de la ciutat s’uneixen per entregar, cadascun d’ells, una de les tres claus que permeten obrir l’urna que conté el bust amb la relíquia de sant Pere. El bust, que és tot l’any tancat i barrat sota tres panys, només surt un dia durant la festa major, moment en què és passejat per la ciutat, acompanyat pels balls populars i tota la riquíssima imatgeria festiva local", segons explica Manuel Carrera a Festes.org.

L'origen de la tradició, de fet, és ben prosaica. Segons Carrera, "els historiadors diuen que aquest era un mecanisme de seguretat que permetia el control de peces d'art valuoses en esglésies i catedrals. La peça era guardada en un armari o indret tancat amb dues o més claus i, per obrir-lo, es requeria la presència de dues o més persones. D'aquesta manera es convertia en una caixa forta, protegida dels robatoris".

El ritual simbòlic de la cerimònia de les tres claus és molt poderós, ja que "només si els tres poders fàctics de la ciutat, poder civil, polític i eclesiàstic, es posen d’acord per portar cada un d’ells la seva clau, es podrà obrir l’urna i, finalment, treure el bust per ser passejat en processó el dia 29 de juny" explica Carrera. Així, no tan sols es reconeix el poder als tres estaments sinó que alhora se'ls fa conviure entre sí, de manera que l'un sense l'altre no pugui convocar a la festa.

La imatge és clau perquè l'endemà, dia de Sant Pere, presideixi la processó ambun impressionat seguici de balls populars que té lloc al vespre i que és a l’epicentre de la festa major. "En l’actualitat les claus són custodiades per l’alcalde, el Prior de Sant Pere (o cap de la parròquia) i el mossèn més gran de vila, tot i que antigament la tercera clau la tenia Síndic de la Comunitat de Preveres, una institució, avui desapareguda, que representava als membres individuals", segueix l'article de Carrera, que compta amb valuoses aportacions d'Ezequiel Gort i Marc Navarro.

El ritual de les tres claus

El ritual exiqueix que, el dia 28, l'alcalde i membres de l'Ajuntament de Reus, el Prior i resta de membres de l'església, juntament amb milers de persones que omplen de gom a gom la Prioral, assisteixin a aquest acte. L'alcalde lliura la seva clau al sacerdot que, amb la del Prior i la tercera, puja per una escala fins l'armari on hi ha el bust. Una vegada el bust es procedeix a encensar el temple i a cantar els Goigs de Sant Pere, amb l'acompanyament musical de l'orgue de la Prioral.

Abans d'entrar a l'església, la Plaça del Mercadal reunirà a les vuit en punt el Seguici Festiu de la ciutat amb el Ball de Diables, la Víbria, el Drac, el Basilisc, el Lleó, els Nanos, la Mulassa, els Gegants, el Carrasclet, el Ball de Pastorets, el Ball de Galeres, el Ball de Cavallets, el Ball de Cercolets, el Ball de Prims, el Ball de Valencians, el Ball de Bastons de l'Esbart Santa Llúcia, el Ball de Mossèn Joan de Vic, el Ball de Gitanes, el Ball de Bastons de l'tercers posseïdors, els Xiquets de Reus Àliga ens oferiran els seus balls, danses i castells. A un quart de nou del vespre, s'inicia l'Anada a Completes del Seguici Festiu i, simultàniament, des del campanar de la Prioral de Sant Pere s'escoltarà el Toc de Festa. A tres quarts de nou hi ha el Ball Solemne curt de l'Àliga de Reus com salutació a les autoritats. I a les nou en punt, des de la mateixa Plaça del Marcadal, les autoritats inicien l'Anada a Completes, amb l'acompanyament musical de la Banda Simfònica de Reus.

En acabat l'ofici, retorna el seguici i s'erigeix el tradicional pilar caminant de la colla castellera dels Xiquets de Reus des de la Prioral fins a la porta de l'Ajuntament. La festa seguirà amb els balls dels gegants i del bestiari. Un cop finalitzades els balls, l'alcalde des del balcó de l'Ajuntament, mostrant un mocador blanc, indicarà l'encesa de la tronada, que anirà seguida d'una intensa mostra pirotècnica.

"Durant les hores que el bust és fora (del 28 al vespre al 29 al vespre), els reusencs poden veure la relíquia i fer-ne culte, ja sigui anant a visitar-la dins la Prioral, ja sigui veient-la passar en professó pels carrers de la ciutat", ens recorda Carrera, segons el qual "la cerimònia de les tres claus per obrir l'armari on es guarda el bust de sant Pere, és única a Catalunya i és una mostra de què és i què significa una festa major. I de com, per celebrar-la, cal un acord entre els diferents estaments de la societat: Ajuntament, Societat Civil i Església".

L’endemà, 29 de juny, després de dedicar-li una actuació conjunta de tots els balls que formen el seguici festiu i una tronada al seu pas per l’Ajuntament, la imatge del sant es torna a guardar dins l’armari de la Prioral i les claus tornades als seus respectius propietaris, fins l’any que ve.

[Podeu trobar la resta d'actes de la festa Major en aquest enllaç i podeu seguir la cerimònia per streamming clicant aquí. Foto: Reus Jove].


Ver Elements festius d'origen religiós en un mapa más grande

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.