Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

Aquest dimecres s'ha inaugurat l’exposició "Comadira: 50 anys de pintura. Una antologia", que es podrà veure a la Sala Pere Daura del Museu de Montserrat fins el 28 de setembre de 2010. La mostra recull una vuitantena d’obres, entre dibuixos, pintures i també alguns cartells, d’aquest artista gironí que havia residit al Monestir des de 1962 fins a 1965. Narcís Comadira ha dit en alguna ocasió que li havien deixat la clau de la sala de pintures de l'Abadia perquè hi treballés sense problemes. 

A l’acte, presidit l’Abat Josep M. Soler, hi han assistit el propi artista; el comissari de la mostra i director de la Fundació Rafel Masó de Girona, Jordi Falgàs; el pare Josep Laplana, director del Museu de Montserrat; i el conseller de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya (PTOP), el també gironí Joaquim Nadal.

La mostra és una acurada selecció de la seva obra pictòrica, tant la que forma part dels seus anys a Montserrat, com la que va fer abans i després, i resum el mig segle de trajectòria artística, donat que va començar a pintar i escriure poesia des de l'adolescència.

El catàleg de l'exposició, editat per la Fundació Fita, conté un text del propi Comadira en el que explica la seva vida pictòrica, des dels seus inicis a les classes d'art de Montserrat Llonch i a l'estudi d'en Domènec Fita, la seva estada a Montserrat, el seu viatge a Londres fins els moments actuals, i recull també les que creu que són les seves influències. El catàleg també inclou textos de Jordi Ibáñez Fanés (UPF), Jordi Falgàs, Antoni Marí (UPF) i Pilar Vélez, directora del Museu Marès, aquests dos darrers publicats anteriorment.

L'exposició està produïda pel Museu de Montserrat, el Museu d’Art de Girona i la Fundació Fita, d'on prové part de l'obra a banda de l'aportació del propi artista, i compta amb el suport del Departament de PTOP de la Generalitat de Catalunya. En acabat, viatjarà fins al Museu d'Història de Girona per esdevenir l'exposició de les Fires de 2010.

Narcís Comadira va nèixer a Girona el 1942. Artista polifacètic (poeta, pintor, dramaturg, traductor, publicista i gran afeccionat a la música), va estudiar al Seminari de Girona, al Monestir de Montserrat i a les facultats d'Arquitectura i de Filosofia i Lletres de Barcelona. El seu darrer poemari és Llast (2007) i la seva obra ha estat objecte de nombrosos premis, el darrer dels quals és el de la Crítica Serra d'Or de traducció poètica, de 2005 pels Cants, de Giacomo Leopardi. Col·laborador de premsa (actualment a El Periódico), la seva trajectòria artística inclou també obres d'art sacre i remodelacions de temples per adaptar-los als nous temps que va portar el Concili Vaticà II.