Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Jordi Llisterri -CR) Estant encara pendent la sentència del judici de Lleida sobre la titularitat de les obres de la Franja que es va fer el 18 de maig, aquest dimarts es va conèixer una nova sentència contraria a les demandes de Barbastre. Així, els procesos civils oberts arran del litigi comencen a donar la raó a Lleida. Un jutge de Barbastre ha denegat la petició del bisbat aragonès i del govern d’Aragó per tal que convalidés per la via civil el decret vaticà que ordena el lliurament de les obres de Lleida a Barbastre.

L’argument per la demanda era que el decret inicial de la Congregació per als Bisbes va ser validat pel Tribunal de la Signatura Apostòlica i que, per tant, tenia automàticament validesa civil. Això representaria que l’administració civil estaria subjecte a aquesta decisió i hauria d'actuar per executar-la. Però el jutge ha considerat que l’exequàtur (execució) demanat “no és pertinent” perquè en els acords entre Espanya i la Santa Seu només estableixen aquesta possibilitat en les sentències vaticanes que afecten al matrimoni canònic. En la notícia d’aquest dimarts a La Mañana, aquest argument s’estira per afirmar que seria el mateix que demanar a un jutge la homologació d’un decret d’un ministeri d’un altre país o “d’un tribunal de rabins”.  

Des de l’Aragó, es reconeix que la sentència no recull la petició formulada, però destaquen la interpretació del jutge de Barbastre que atorga legitimitat a l’Església per decidir sobre la propietat de les peces. El tema de la propietat, però, és el que fixarà el judici de Lleida, que es va declarar competent malgrat l’oposició aragonesa. És davant d'aquest realitat, que l'Heraldo d'Aragón està liderant una nova ofensiva sobre el conflicte de la Franja, que es basa en el reconeixement de la titularitat de Barbastre que en el seu moment va fer el bisbe Xavier Salinas com a administrador apostòlic i que ara està en qüestió pels serveis jurídics de Lleida.

Després de la sentència, aquest dimarts el president aragonés, Marcelino Iglesias, va tornar a atacar el bisbe Joan Piris i el va acusar de no acatar les resolucions de Roma: “el bisbe de Lleida les ha de respectar i fa molt temps que no les respecta”. Des de Lleida, el director del Segre, en el seu article d’aquest dimecres recorda que Piris –igual que Ciuraneta i Malla- van formular obligats pel Vaticà la petició d’entregar les obres de la Franja a Barbastre, però que la Generalitat i el Consorci del Museu on estan les peces no li permeten.

Com en tot aquest procés, la sentència del jutge de Barbastre contra l’exequàtor pot ser recorreguda, de la mateixa manera que passarà quan surti la sentència de jutjat de Lleida sobre la propietat de les peces. El mateix article de Juan Cal a El Segre, ho resum dient que “és com un bucle, una espècie de màtrix sense solució a curt ni mitjà termini”. Per ara, totes les propostes de consens per trobar una solució i d’acord formulades des de Lleida han caigut en via morta.