Pasar al contenido principal
Catalunya Religió
Fotografia: G. Simon | Arquebisbat de Barcelona.
Galeria d'imatges

(CR) “Amb l’anterior crisi econòmica la bretxa entre rics i pobres es va fer més gran i es va cronificar, i ara està passant el mateix; això no ens pot deixar tranquils”. Així ha parlat el cardenal i arquebisbe de Barcelona Joan Josep Omella aquest dijous en la missa de la Mercè. En l’homilia ha apel·lat a “la unitat” per fer front a “temes més urgents”.

“Avui et demanem, Mare de Déu, per aquesta pandèmia que ens assola, ens entristeix i ens fa patir”, ha pregat el cardenal en la primera missa de la Festa de la Mare de Déu de la Mercè en context de pandèmia per Covid-19.

Omella ha recordat la pregària de sant Ignasi de Loiola en la darrera carta a sant Francesc Xavier i ha assegurat que “la Mare de Déu avui diu als barcelonins: ‘porteu-me sempre al vostre cor, que jo us porto sempre a tots en el meu cor’”.

Als polítics: “Rebutgin tota ideologia excloent”

En l’homilia, Omella ha demanat també als polítics que “promoguin la justícia, la pau i la llibertat”, que actuïn tenint en compte “els més pobres i necessitats”, i “rebutgin tota ideologia excloent”.

“No posem sobre la taula temes que obren ferides, que divideixen, quan hi ha temes més urgents que reclamen l’atenció de tota la societat”, ha dit Omella, en la setmana en què s’han polemitzat les seves declaracions sobre la comunitat religiosa del Valle de los Caídos. El president de la Conferència Episcopal Espanyola ha demanat treballar per “solucions que només podrem donar tots units”.

Desinterès per Déu

El cardenal Omella ha fet una crida a “sortir al rescat dels nostres germans i germanes esclavitzats per una vida que no satisfà els anhels més profunds de la persona humana”. Crític amb el “ritme frenètic” i la desorientació social, ha encoratjat als cristians a “proclamar les meravelles de Déu sense complexos” i a “fer-ho sense un to desafiador, perquè som deixebles d’un Mestre que ens renta els peus”.

En aquest sentit ha reconegut “el desinterès que molts mostren cap a tot allò relacionat amb Déu”. I ha demanat “perdó” per si “aquest desinterès ha pogut venir causat pel fet de no ser bons testimonis de Jesucrist o per la nostra manca de coherència”.

La tradicional eucaristia s’ha celebrat en honor a la patrona de la ciutat i de la província eclesiàstica de Barcelona, que engloba les diòcesis de Barcelona, Sant Feliu i Terrassa. El bisbe de Terrassa, Josep Àngel Saiz, i el bisbe de Sant Feliu, Agustí Cortés, han concelebrat la missa, en què també han participat els bisbes auxiliars de Barcelona, Toni Vadell i Sergi Gordo, el pare provincial dels mercedaris, José Juan Galve, i el rector de la Basílica de la Mercè, el mercedari Fermín Delgado. Entre el públic, els tinents d’alcalde Albert Batlle, Jaume Collboni i Joan Subirats, el comissionat d’afers interreligiosos Ghali Khalid, Isabel Escandell, subdirectora d’Afers Religiosos, i també els regidors Josep Bou, Ernest Maragall, així com militars, cossos de seguretat, i membres de la Germandat de la Mercè.

Amb aforament limitat, la missa s’ha pogut seguir en directe pel canal de Facebook de la Basílica de la Mercè:

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.