Salta al contenuto principale
Rellotge de la Família
Data de l'esdeveniment
Nom del lloc
Casal Loiola
Adreça (carrer i número)
Carrer de Balmes, 138
Municipi
Barcelona
Nom de l'entitat organitzadora
Casal Loiola
Diòcesi on es realitza l'esdeveniment
Temàtica

El rellotge de la Família

​​​​​​​"L'amor necessita temps disponible i gratuït. Fa falta temps per dialogar, per a compartir projectes, per a escoltar-se, per animar-se, per a valorar-se, per a enfortir la relació." (Amoris Laetitia, Núm.224)

Dates del proper curs:

els dimarts de 19:30h a 22h:

  • 4 d'octubre
  • 18 d'octubre
  • 25 d'octubre
  • 8 de novembre
  • 15 de novembre
  • 22 de novembre
  • 29 de novembre
  • 13 de desembre

Què és el Rellotge de la Família?

El Rellotge de la Família és una eina per impulsar el projecte de cada família, en qualsevol circumstància en la que es trobi.

Un projecte de família és la manera en que un grup familiar vol viure. Tenir aquest Projecte de Família és molt útil per la convivència, superar dificultats i millorar contínuament. Però una vegada i altre comprovem que no és fàcil trobar un temps per fer-ho i quan es té, no se sap molt bé de quina forma fer-ho.

Encara que sempre hi ha un anhel profund per assolir una major unitat, no trobem com fer-ho, no treiem temps ni tenim on poder fer-ho o que ens ajudin. El Rellotge de la Família proporciona a parelles i famílies un com, un quan i un a on.

És un procés en vuit passos per millorar les capacitats de la família per a la seva vida comú. És un mètode que consisteix principalment en exercicis pràctics que fa cada unitat familiar.

El Rellotge de la Família és un procés en el que vivim una sèrie d'experiències sobre sentiments i aspectes essencials al voltant de la vida i el projecte de família: la gratitud, la llibertat, la presa de decisions, el fracàs, el perdó i l'avançar.

Moltes famílies han fet ja l'experiència del Rellotge de la Família i les valoracions són extremadament positives. Ens confirmen que moltes vegades els canvis només necessiten que siguem capaços de veure'ns de nou als ulls i dedicar-nos temps per crear junts un altre cop.

Per a què serveix?

El Rellotge de la Família és sobretot una eina que dóna capacitats a la família. Fa que la família enforteixi els seus vincles, entreni habilitats, comparteixi una visió, exerciti la gratitud, doni espai a la reconciliació i es prepari per a poder decidir millor i més junts cada cosa. Descobrir i redescobrir-nos són dos paraules que resumeixen molt bé el que succeeix en aquesta experiència.

Per què es fa servir la metàfora del rellotge?

Quan portem a nosaltres mateixos l'expressió "Rellotge de la Família" en molts se suscita la imatge d'un rellotge en la seva llar: al saló, a la cuina, a les tauletes de nit o als seus telèfons mòbils. En ocasions en la pròpia llar el rellotge de cada un va a un ritme diferent: uns avancen i uns altres s'enderrereixen, pot ser que hi hagi un de parat o inclús algun que les agulles es moguin del revés. Quan una família viu desincronitzada, el que toca es parar i posar els nostres rellotges en hora.

Quin sol ser el principal problema de les famílies?

Hem comprovat que amb freqüència el problema de les parelles i famílies procedeix de no trobar l'oportunitat adequada per poder parlar les coses de veritat. Les ocupacions, les presses i els cansancis ens deixen sense temps pel que és essencial.

Qui pot practicar-lo?

El Rellotge de la Família pot ser practicat per qualsevol persona que tingui família. Allà on hi hagi alguna forma de família, és molt útil i sanador fer-lo.

Quan és bo fer el Rellotge de la Família?

Encara que no hi hagin problemes greus, el projecte de cada família necessita actualitzar-se degut als canvis de cicle, l'edat, les circunstàmcies o l'evolució de les persones que en formen part. Potser els llenguatges se'ns esgoten cada cert temps i es precís comprendre'ns de nou.

Especialment important és en l'inici de la vida en parella, sobretot quan es vol formar junts una nova llar.

Quins són els vuit passos del mètode?

El Rellotge és una eina molt senzilla, revisa vuit qüestions centrals en la realitat de cada parella o família. Cada família recorre el seu passat, present i futur mitjançant vuit hores o passos. Són les notes que composen la música de la família:

  1. Disponibilitat
  2. Gratitud
  3. Projecte de Família
  4. Llibertats
  5. Decisions
  6. Sabiduria del fracàs
  7. Perdó
  8. Reconstruir i celebrar

Com s'prganitza cada sessió?

Cada sessió té sempre la mateixa estructura. Són 4 parts precedides d'una acollida i es finalitza amb una avaluació.

  • Acollida
  • Inspiració
  • Marc
  • Exercici
  • Compartir
  • Avaluació

Es fa amb la pròpia família o amb un grup de famílies?

Encara que cada parella o família realitzi amb privacitat l'experiència, l'ideal és que a mesura que es faci es convisqui amb altres. Per descomptat, és possible que una sola família realitzi aquest procés, però estar al costat d'altres que ho estan visquent ajuda a trobar pistes, a solidaritzar-se amb altres, a relativitzar el que un viu al comprovar que molts altres passen per circumstàncies similars. Encara que la família conservi en tot moment el seu àmbit d'intimitat i discreció, en part també és una experiència de grup més àmplia.

Qui ajuda a seguir el rellotge?

El procés està guiat per persones que aniran explicant les dinàmiques i animen i guien el grup. Els anomenem "rellotgers" perquè ajuden a que els nostres rellotges de família es posin en hora. Aquests "rellotgers" són gent que ja ha realitzat l'experiència i tenen suficient recorregut vital com per compartir bona part de les principals vivències dels qui fan el Rellotge. Som famílies ajudant a famílies.

Però és un mètode per a cristians o per a tothom?

El Rellotge de la Família està inspirat expressament en valors cristians però ho pot practicar qualsevol persona i tenim experiència en que sigui compartit per creients i no creients. Està dissenyat de tal manera que pugui ser aplicat com una eina pastoral cristiana o s'adapti a un grup divers en quant a creences religioses.

Us apunteu a posar el vostre rellotge de família en hora?

Per saber-ne més: Un rellotge per a que famílies ajudin famílies

Correu electrònic
relojdelafamiliacatalunya@cvx-e.es