Salta al contenuto principale
Catalunya Religió
solsona-talla-1
Fotografia: Bisbat de Solsona.
Galeria d'imatges

Bisbat de Solsona El Museu Diocesà i Comarcal de Solsona ha presentat la Mare de Déu amb el Nen, una talla de fusta policromada que data entre els segles XII i XIII i que es troba en bon estat de conservació. La nova incorporació d'art del fons del museu va ser declarada Bé Cultural d'Interès Nacional l'any 2014. S'ha presentat aquest dissabte a la Sala del Campanar del Museu de Solsona.

En l'acte de presentació s'hi ha fet present la directora general del Patrimoni Cultural, Sònia Hernández; el director del museu, Carles Freixes; i el bisbe de Solsona, Francesc Conesa. També hi han participat la historiadora de l’art Immaculada Lorés, que ha parlat sobre la importància artística de l’escultura; i l’historiador Ramon Planes, que ho ha fet sobre les vicissituds viscudes per aquesta imatge al llarg de la història.

Es tracta d'una escultura de fusta de molt bona qualitat i en molt bon estat de conservació, segons els experts. Conté abundants restes de policromia i fa una alçada de més d’un metre. Els estudis més antics dataven la imatge al segle XIII, però ara se situa entorn del 1200 o fins i tot a la segona meitat del segle XII. La manca de referents documentals, la descontextualització i les transformacions que han patit algunes d’aquestes obres dificulta la correcta datació de la imatgeria romànica i del primer gòtic.

Dues imatges amb detalls en comú

D’altra banda, es considera que el seu disseny va agafar com a model la talla de la Mare de Déu del Claustre de Santa Maria de Solsona. Les dues imatges presenten molts detalls en comú. El pentinat de trenes, els plecs dels teixits, la corona, la postura del nen i fins i tot les mides són molt similars. L’execució de la talla és molt bona i mostra detalls d’enorme interès. Per exemple, el rostre de la Mare de Déu, la part més delicada i de més qualitat. És una peça diferent de la resta del conjunt, tallada a part, que encaixa perfectament amb la resta del cap i el conjunt.

La Generalitat va adquirir la talla aquest juliol per 100.000 euros procedent de la col·lecció d’art de Liliana Godia. La peça ja va ser a Solsona l’any 2016 durant l’exposició 'Sub Tuum Praesidium. La imatge de la Mare de Déu al Bisbat de Solsona'. Ara s’incorpora a l’exposició permanent.

L’obra se suma a la Col·lecció Nacional que, cada any, s’incrementa a través de la política d’adquisicions segons la legislació vigent en matèria de patrimoni cultural i dels plans de foment sectorials de la Generalitat de Catalunya. Unes iniciatives que tenen la funció de patrimonialitzar diverses disciplines artístiques com el Pla Integral de les Arts Visuals, Pla Nacional de Fotografia i Comissió del Còmic i la Il·lustració.

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.