Salta al contenuto principale

Gràcies a la reproducció de Catalunya Religió de la darrera entrevista del cardenal Martini al Corriere della Sera, hem tingut la sort de llegir els seus pensaments poques setmanes abans de la seva mort.

L’entrevista, breu però intensa, és un programa d’acció i de futur de l’Església. Les seves reflexions intenten cercar la manera d’alliberar “la brasa de la cendra perquè pugui revifar la flama de l’amor”. L’Església, massa acomodada en les societats del benestar material, ha perdut la seva força: “les nostres esglésies són grans, les nostres cases religioses estan buides i l’aparell burocràtic de l’Església creix, els nostres ritus i els nostres vestits són pomposos”. Com empènyer la renovació eclesial? Com, a més de mantenir encesa la torxa de la fe, podem revifar-la i oferir-la amb més força a les persones del nostre entorn? Pel cardenal Martini, existeixen tres prioritats urgents de renovació evangelitzadora: esperit de “conversió eclesial”, aprofundir en la Paraula de Déu, que no pot quedar mediatitzada, ja que, en paraules seves, “ni els clergues ni el dret eclesial podran substituir la interioritat de l’home”, i en tercer lloc, reorientar els sagraments al servei de la vida i el creixement de les persones.  
 
Els recomano una atenta lectura de l’entrevista. És un programa que m’ha fet pensar, ara que aviat farà cinquanta anys de la convocatòria del Concili Vaticà II, en Pau VI. Crec que existeix una línia de continuïtat entre el cardenal Montini i el cardenal Martini, una sensibilitat eclesial i evangelitzadora que, precisament, s’inicià ara farà cinquanta anys i que podria, malauradament, perdre’s. Si això fos així, molts, molts més dels que s’imaginen, ens sentiríem orfes.
 
L’Església viurà molt aviat un altre moment fort: a primers d’octubre, se celebrarà el sínode sobre la “Nova Evangelització” i els pastors de l’Església estaran cridats a cercar els nous camins i les noves prioritats de cara al futur. Hi ressonaran les paraules del cardenal Martini?
 
Acaba la seva entrevista amb aquestes paraules: “Només l’amor venç el cansament. Déu és amor. Encara tinc una pregunta per a tu: què pots fer tu per a l’Església?”
 
Què podem fer per a l’Església?
 

Cardenal Martini, gràcies.

 

Tags

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Immagine
Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.