Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(Abadia de Montserrat) Dissabte, 23 de juliol, a les 21h, tindrà lloc a la Basílica de Santa Maria de Montserrat el tercer dels concerts del I Festival Internacional Orgue de Montserrat. Abat Cassià M. Just, in memoriam, que en aquesta ocasió protagonitzarà l’organista titular de la Catedral Metropolitana de Sevilla, José Enrique Ayarra Jarne. El programa del concert, que compta amb la col·laboració de l’Obra Social de Caixa Penedès, inclou peces de Johann Sebastian Bach, Buenaventura Íñiguez, Jesús Guridi, Manuel Castillo i Miguel Echeveste.
 
José Enrique Ayarra Jarne (Jaca, Osca) es va diplomar en Piano als 11 anys d’edat pel Conservatori de Saragossa, i en Orgue per l’Institut Catòlic de París sota la direcció del Prof. Edouard Souberbielle. Llicenciat en Sagrada Teologia per la Universitat Pontifícia de Salamanca i en Cant Gregorià per la Universitat Catòlica de París, és Titular de la Catedral Metropolitana de Sevilla des de l’any 1961, i de la Fundació Focus-Abengoa (Hospital dels Venerables, Sevilla) des del 1988. Acadèmic de Belles Arts des de 1979, Mons. Ayarra és catedràtic d’orgue des del 1979 fins al 2002. Ha estat distingit, entre altres guardons, amb els premis Andalucía de Música (1990) de la Junta d’Andalusia, i Ciudad de Sevilla (1996) de l’Aula de la Tercera Edat de l’Ateneu.
 
Com a concertista, ha donat recitals a les catedrals de Nôtre Dame de París, S. Pau de Londre, St. Esteve de Viena, Sta. Gúdula de Brussel·les, Chartres, Dijon, Colònia, Aquisgran, Halle, Freiberg, Bremen, Passau, Graz, Basilea, Gdansk, Frombork, Oporto, Edimburg, Kiev, Tallin, Mèxic, Guadalajara, Morelia, Baltimore, Chicago, Nova Orleans, Long Beach, Tòquio, Hiroshima, Nagasaki, Fukuoka, i a la major part de les catedrals espanyoles: en basíliques com Oliwa de Polònia, Sant Pere del Vaticà, Mare de Déu del Pilar de Saragossa i en moltes altres esglésies fins a superar el miler de concerts en orgues de més de trenta països d’Europa, d’Àfrica, Àsia i Amèrica.
 
Ha actuat com a solista amb orquestres de primer ordre, estatals i estrangeres; ha realitzat enregistraments radiofònics per a cadenes de ràdio i TV en una dotzena de països, i discogràfics de repertoris que abasten des del Renaixement fins als nostres dies. Com a docent, Mons. José Enrique Ayarra ha impartit cursos de música espanyola en diverses universitats americanes i japoneses, com també en acadèmies alemanyes i poloneses; ha estat membre del jurat de diversos concursos internacionals d’orgue. Com a investigador i publicista ha escrit diversos llibres i nombrosíssims articles per a publicacions especialitzades, espanyoles i estrangeres, generalment relacionats amb el patrimoni sacre-musical andalús, músics i instruments, producció artística i arxius.
 
El programa complet del concert que oferirà Ayarra dissabte 23 de juliol a les 21h a la Basílica de Santa Maria de Montserrat, i que tindrà l’entrada lliure, és el següent:
 
Johann Sebastian BACH (1685-1750)
Fantasia et Fuga in g BWV 542
Preludi sobre el coral “Num freut euch, lieben Christen gmein” BWV 734
Buenaventura ÍÑIGUEZ (1840-1902)
Introducción y fuga en re menor
Jesús GURIDI (1886-1961)
Variaciones sobre un tema vasco
Manuel CASTILLO (1930-2005)
Variaciones sobre un tema de Almandoz
Miguel ECHEVESTE (1893-1962)
«Magnificat » para gran órgano
 
El I Festival Internacional Orgue de Montserrat, Abat Cassià M. Just, in memoriam
 
La proposta d’aquesta primera edició del Festival, la direcció artística de la qual va a càrrec del P. Jordi-Agustí Piqué i del professor Miquel González, neix amb la voluntat de fer de l’Orgue de Montserrat un exponent de la cultura organística internacional. En cadascun dels cinc concerts que se celebraran a Montserrat, l’entrada als quals és lliure, es podrà escoltar el gran repertori simfònic i organístic clàssic i contemporani. El I Festival Internacional Orgue de Montserrat serà un homenatge a la memòria del P. Abat Cassià M. Just, organista i músic rellevant, home de Déu i de cultura, que va morir el 12 de març de 2008.
 
El proper concert tindrà lloc el dissabte 13 d’agost i estarà protagonitzat per Bartomeu Mut, organista de la parròquia de Sant Pere de Sencelles a l’orgue històric de Matheu Bosch (1746) i de l’església de la Santa Creu de Palma, que estarà acompanyat pels trompetes Helio Garcia i Andrés Simeó. Actualment, la tasca docent com a professor d’orgue de Bartomeu Mut la realitza en el Conservatori Professional de Música i Dansa de Mallorca.
 
I el darrer dels concerts tindrà lloc el divendres 23 de setembre i anirà a càrrec de Lorenzo Ghielmi, professor d’orgue de l’Schola Cantorum de Basilea (Suïssa). Serà una proposta pedagògica, adreçada a músics i especialistes, que sens dubte marcarà el to i el nivell d’aquesta primera edició. El professor Ghielmi interpretarà obres de Georg Böhm (1661-1733) i de Johann Sebastian Bach (1685-1750).