Salta al contenuto principale

Tinc la mania que el cinema representa molt bé el llegat cultural moral del judaisme, i potser el conjunt del semitisme, a la nostra cultura. En vaig parlar fa tres anys, també en sortir del cinema, en aquella ocasió per veure la darrera de Sidney Lumet i així m'hio ha semblat -de nou- en veure aquest remake d'un film israelià inèdit a Espanya i que ara és anomenat La deuda (John Madden, EUA, 2010). Val la pena, les interpretacions són molt bones i ho és també el ritme narratiu.

Per mi, el llegat jueu bascula aquí bàsicament sobre la idea de la veritat i la culpa, en primer lloc, valors que passen per damunt d'altres interessos, inclosa la raó d'Estat. "Quina és la terra promesa? Quin el lloc d'Israel?" semblen preguntar-se alguns dels protagonistes aturmentats: potser aquest lloc on som i les seves seguretats o potser un ferm propòsit en la recerca de la dignitat humana al lloc que sigui, la mateixa que és assassinada en massa a l'Holocaust i la mateixa que, enlloc de pagar amb la mateixa moneda -com recomanaria una mala ortodòxia levítica- confia en la justícia i en la dignitat fins i tot del monstre. Alguns teòlegs jueus sostenen que Déu no té espai, sinó que té temps. No és 'a casa', a Israel, sinó en la Diàspora potser impossible, com podem besllumar en la metàfora dels dos homes en joc al triangle amorós que subjau a la trama.
El temps, aleshores, la terra promesa que es contrueix amb les passes i amb les hores, el temps perdut, és la llosa central del film que cal redimir. Perquè els fills i els néts de la protagonista, els principals afectats per la mentida, és a dir, les generacions que segueixen l'estela dels grans de sorra proclamats per Abraham, recobrin de nou la dignitat, recomposin l'Aliança (Gn 17, 7), fa falta l'acte no sé si heroic o antiheroic que el bell personatge que interpreta la meravellosa Helen Mirren ha de fer, arriscadament, com una antiga profeta bíblica sota la presència del Gran Absent.

Temàtica
Gruppi

Us ha agradat poder llegir aquest article? Si voleu que en fem més, podeu fer una petita aportació a través de Bizum al número

Donatiu Bizum

o veure altres maneres d'ajudar Catalunya Religió i poder desgravar el donatiu.