Voleu rebre les notícies?

Subscriviu-vos al butlletí gratuït

(David Casals – CR) Barcelona acollirà del 30 de juny al 10 de juliol el Festival de Cinema Jueu de Barcelona, que enguany arriba a la seva dotzena edició.

La secció oficial inclou nou pel·lícules, de les quals sis s'estrenen a Espanya. Dues d'elles reflexionen sobre l'actual situació a Orient Mitjà. D'una banda 'Jaffa', que es projectarà el dissabte 3 de juliol a la plaça Sant Felip Neri a les 22 hores

L'endemà, al mateix lloc i a la mateixa hora serà el torn d''Ajami', pel·lícula ambientada també a Jaffa, lloc on jueus, cristians i musulmans conviuen entre veïns. Aquest pel·lícula va ser nominada a l'Òscar 2010 com a millor pel·lícula de parla no anglesa.

També hi ha pel·lícules relacionades amb la història contemporània d'Europa. 'Broken Promise' és una coproducció txeca i eslovaca basada en la història real d'un adolescent, que va aconseguir salvar-se de les deportacions, i que es podrà veure el Cinema Maldà el dilluns 5 a les 21.30 hores.

'Within the whirlwind' és una pel·lícula alemanya basada en la història real de la poetessa Evgenia Ginzburg, professora universitària i afiliada al Partit Comunista Rus, depurada per Stalin en ser sospitosa de pertànyer a una organitzqació trotskista i sentenciada a 10 anys de treballs forçats en un 'gulag' a Sibèria. Es podrà veure als Cinemes Maldà el dimarts 6 a les 21.30 hores.

També és alemanya la película 'Berlín 36'. Davant l'amenaça dels Estats Units de boicotejar els Jocs Olímipics de Berlín de 1936, el govern nazi es veu forçat a admetre atletes jueus en la seva selecció, entre ells, la saltadora Gretel Bergmann, que es veu obligada a tornar a Alemanya ja que el règim amenaça als seus familiars. Es projectarà a les 21.30 hores el dijous 8, també al cinema Maldà.

'Cinco días sin nora' és una comèdia negra de producció mexicana, que s'estrenarà el divendres 9 de juliol.

El festival també inclou l'exhibició de sis documentals, dels quals cinc s'estrenen a Espanya. Entre ells, una coproducció sobre Averroes i Maimònides, 'Los Sabios de Córdoba', que profunditza en la convivència entre musulmans, jueus i cristians a l'Al Andalus.

Activitats paral·leles

Entre les activitats paral·leles més significatives del Festival de Cinema Jueu, destaca la presentació de la novel·la 'En Bartfuss l'immortal', d'Aharon Appelfeld, i d'una taula rodona sobre desapareguts sota règims feixistes amb el psiquiatra Valentín Barenblit; el director del Memorial Democràtic, Miquel Caminal, i el cineasta Barnardo Knonovich, director del documental 'Kadish' on contrasta la dictadura argentina amb l'Holocaust. Aquest pel·lícula es projectarà el divendres 2 de juliol a les 21.30 hores al cinema Maldà, en una sessió amb la presència del director.